Ciorbă delicioasă de leurdă. Pangasius gustos cu sos de smântână. Hot chocolate sundae (auuuu….)

Ahhh, ce zi minunată! Primăvară, bine ai venit! Din nou!

Am ajuns degrabă la cantină și după ce am savurat tradiționala cafeluță tare și aromată pregătită cu multă magie de tanti Jeni, am pregătit mesele cu umbreluță pe terasă, să ne putem desfăta în voie și să profităm din plin de vremea asta minunată. Ce ziceți?

Hai să vedem ce se pregătește azi prin bucătărie, că deja mi-e o foame de lup și dragele mele colege s-a apucat de treabă de dis-de-dimineață.

Tanti Jeni ne va răsfăța azi cu o excelentă ciorbiță de leurdă! Ah, nici nu se putea ceva mai potrivit pentru ziua asta minunată de primăvară! Mai ales că leurda are și niște proprietăți terapeutice de excepție. Păi, să vă zic cum e cu leurda asta: zonal, această plantă are mai multe denumiri, de la „ceapa vrăjitoarelor”, până la „usturoi de pădure” sau „alin de iunie”. Leurda asta are mirosul specific usturoiului, de unde și frecventa denumire de ai (usturoi) de pădure, sălbatic sau ciorăsc. Planta apare primăvara timpuriu, imediat după ce s-a topit zăpada și crește de preferință în luminișurile pădurilor de foioase sau de brad, în zonele bogate în humus și în special umede. Principala proprietate a leurdei este aceea de a curăța organismul. De la stomac si intestine, la ficat si vezica biliara, la vasele sanguine, la sângele nostru în general, leurda este „detergentul” corpului uman. Este păcat să nu profităm în fiecare primăvară de virtuțile acestei plante, urmând o cură de vreo câteva săptămâni. În fine, v-am ținut destulă teorie, hai să vă zic mai bine cum procedează tanti Jeni cu ciorbița de leurdă:

Pentru asta, dumneaei va combina cu succes vreo 600 de grame de leurdă, două lingurițe de pastă de roșii, o linguriță de praf de legume uscate, doi căței de usturoi, o jumătate de cană de orez, o lingură plină cu vârf de făină, 20 de mililitri de ulei, o ceapă, o jumătate de lămâie și niște sare. După ce curăță și spală leurda, tanti Jeni pune la fiert vreo trei litri de apă, iar când aceasta dă în clocot, pune la fiert leurda, tăiată mărunt, împreună cu ceapa, tăiată tot mărunt, sarea și praful de legume uscate. După vreo 20 de minute de fiert, tanti Jeni adaugă și orezul. Între timp, într-o tigaie, dumneaei prepară un rântaș din făină cu puțină apă, la are adaugă pasta de roșii. Rântașul acesta se pune în ciorbă, împreună cu usturoiul pisat și zeama de lămâie. Mmmmm…. Ce arome olfactive minunate vin dinspre oala de ciorbă! Deja am ras un castron și pot să vă zic că este aaaabsolut delicioasă!

Că tot veni vorba de ceva delicios, tanti Jeni nu a pregetat nici astăzi să ne răsfețe cu bunătăți la felul doi, pregătind o specialitate piscicolă: pește pangasius cu sos de smântână. Și-a pus dumneaei pe pick-up un disc cu Ceaikovski ( Lacul Lebedelor, pentru inspirație) și a început să combine următoarele: 700 de grame de file de pangasius, vreo trei linguri de smântână, niște legume uscate, o lingură de făină și o legătură de mărar. Făcând piruete prin bucătărie, tanti Jeni a pregătit un soi de supică din legumele alea uscate și când aceasta a dat în fiert a pus și fileul de pește înăuntru, lăsând totul la fiert vreo 10 minute. Între timp, lingura aceea de făină a fost dizolvată în puțină apă și a fost turnată într-o cratiță în care a pus în prealabil puțin ulei de măsline. A frecat încontinuu, adăugând puțin câte puțin din supica aceea delicioasă în care a fiert și peștele, până când compoziția a ajuns la consistența unui sos. Sosul se lasă la fiert vreo 10 minute la foc mic, iar la sfârșit se adaugă smântâna și se preasră mărarul. Totul se mai lasă la fiert vreo 5 minute iar la final, după niște piruete și mers în poante, tanti Jeni a adăugat cu grație și peștele. Se mai lasă la fiert încă vreo 5 minute și apoi e gata. Se servește alături de o mămăliguță fierbinte și aurie. Excelent!

Ei, dragilor, dar înainte să trecem la capitolul desert, să vă zic ce sărbătoare a fost ieri: împlinirea a 119 ani de la prima documentare a celebrei înghețate Sundae: aflăm așadar de la Citynews, că pe 3 aprilie 1892 în Ithaca, New York, John M.Scott , un preot unitarian și Chester Platt, coproprietar al farmaciei Platt & Colt au creat și documentat prima înghețată Sundae. Practic, ceea ce au făcut ei a fost să toarne sirop peste înghețată și să adauge o cireașă caramelizata în vârful ei. Lucrurile au evoluat extrm de rapis, astfel că pe 5 aprilie rețeta celor doi a apărut în „Ithaca Daily Journal”, iar pînă în luna mai a acelui an, devenise deja un desert pregătit cu regularitate de gospodine și servit, de asemenea, în multe restaurante. Mai multe despre istoria înghețatei Sundae găsiți în articolul de la Citynews.

EI, bine, Miruna noastră cea dulce ne va oferi astăzi, spre delectarea noastră, un sortiment ultra-mega delicios de înghețată Sundae și anume Hot chocolate fudge sundae

Aflăm de la prințesa dulciurilor că acest tip de desert se compune din: înghețata de vanilie, sos fierbinte de ciocolată și negrese. Iată cum procedează Miruna pentru crearea acestui desert fabulos:

Pentru sosul de ciocolată ea are nevoie de: 125 de grame de unt , 125 de grame de cacao, 125 de grame de zahăr, un praf de sare, 250 de mililitri de frișcă lichidă.

Negresele se vor face combinând următoarele: 90 de grame de făină, 150 de grame de zahăr, 20 de grame de cacao, 90 de grame de unt, 150 de grame de ciocolată, două ouă, esență de vanilie și două linguri de „Golden Syrup”.

Pentru început, Miruna va face negresele: amestecă cele două ouă,zahărul,cacao,făina și esența de vanilie,urmând apoi ca o ploaie de vară, ciocolata topită la bain marie și amestecată cu untul și cele două linguri de” golden syrup”.După ce tapetează o tavă și pune compoziția în ea, o pune în cuptor, unde va sta cuminte până când va rezulta negresa cea delicioasă, pufoasă și destul de untoasă ( n-am găsit altă rimă). Să știți că negresa asta nu trebuie să crească în cuptor, așa că nu vă speriați dacă scoateți tava și vedeți că nivelul ei e la fel ca la început , da? Așa. Miruna pune minunea de negresă la răcit, apoi o taie cubulețe mici.

Buuuunnn… Acum prințesa dulciurilor se va prepara cu mânuțele ei delicate sosul de ciocolată, amestecând untul, zahărul, cacao și topindu-le pe foc,iar spre final, după ce adaugă frișca Se mai lasă un pic la fiert.

Eiii.. și acum urmează marea asamblare, dragilor: Într-o cupă, Miruna pune câteva cubulețe de negresă, apoi trei cupe de înghețată de vanilie iar apoi sosul fierrrrrrrrrrbinte de ciocolatăăăă….

Ahhh, ce frumos se prelinge sosul acela peste înghețată, îmbrățișând apoi cubulețele de negresă cu un gest protector… Băi, care mi-ați ascuns lingurița????

Un meniu excelent pentru ziua asta de luni, dragi mei! La pangasius, v-am pregătit carafele de vin alb, la temperatura camerei. Măsuțele de pe terasă sunt pregătite, bunătățile sunt fierbinți… Ce mai așteptați? Hai, dați năvală și poftă mareee!!!

Anunțuri

5 Responses to Ciorbă delicioasă de leurdă. Pangasius gustos cu sos de smântână. Hot chocolate sundae (auuuu….)

  1. silavaracald spune:

    Apăi, de data asta, m-ai încuiat cu leurda asta. N-o cunosc sub niciuna din denumirile zonale, așa că… cred că trec peste rețeta asta. Mă mulțumesc cu peștele. Desertul, pentru mai târziu, îl iau la pachet dacă nu-i cu supărare, că mă cam grăbesc. :-*

  2. matilda spune:

    Tanti Jeniiii…Pangasius este peşte oceanic ?
    Vezi că japonezii au anunţat că deversează în Pacific ape „uşor” contaminate de la centrala Fukushima !
    Acum da, vreau şi eu o porţie maaare, dar mai tîrziu, să ne gîndim bine…
    Despre leurdă, vreau să ştii că o ador şi sub formă de salată, cu untişor şi roşii.

  3. cristiangheorghe spune:

    @matilda: draga noastră, cred că după nume e un pește… latin? 😀 Poftă mare!
    @Didina: îmi place mult cum sună untișoru ăsta. Mă gândesc la el așa: servit la un micuț dejunel, uns de feliuțe de pâinică prăjituță, la o cană de lăptișor fierbințel. Nu, nu lăptișor de marcă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: