Ziua Delicioasă a Sparanghelului. Ruladao cu Cacao

Dragelor și dragilor, bună lunea. În primul rând, să urăm La Mulți Ani Floricelelor și Floriceilor sărbătoriți ieri, să fie sănătoși și iubiți și să aibă parte de zile minunate și împliniri.

Azi am venit de dimineață la Cantină, că trebuie să dezbatem degrabă ce bunătăți pregătim de Paști. Parcă văd: începem discuția de azi și până la urmă tot în Vinerea Mare ne hotărâm ce și cum. Oricum, nu vor lipsi pasca, drobul, oușoarele și cozonacii pufoși, ca la fiecare Sărbătoare Pascală.

Până una alta, să vedem ce mâncăm azi: păi tanti Jeni s-a gândit să proclame ziua de astăzi ca fiind Ziua Sparanghelului la Cantina Socială, așa că dumneaei ne va răsfăța cu cele mai minunate specialități pe bază de asparagus, așa cum mai e numit deliciosul sparanghel.

Conform meniului scris caligrafic de dulcea Miruna pe tăblița de la intrare, primul fel este crema de sparanghel. Ia să vedem noi cum o prepară dumneaei…. Pentru început tanti Jeni face o supică de legume cu multe zarzavaturi bune și hrănitoare. Apoi pregătește pe masa de lucru o legătură de sparanghel, vreo patru linguri de untuleț, două cepe, o legătură de pătrunjel , un cartof mare și o cană de smântână. Booonnn… Sparanghelul se curăță și se taie cam la doi centimetri de bază. Mugurii și tulpina se taie și ele în bucăți așa, nici prea mari, nici prea mici. Vedeți voi. Acum sparanghelul se fierbe separat: întâi mugurașii, până se înmoaie, apoi după ce se scot din vas, se pun tulpinile în aceiași apă la fiert vreo 5 minute. Și mugurașii și tulpinile, după ce s-au fiert, se clătesc într-un jet de apă rece și se pun deoparte, separat. Acum, tanti Jeni topește untul într-o tigaie și adaugă apoi ceapa tocată mărunt, și cartoful tăiat felii. Se țin la călit până când ceapa devine transparentă. Se adaugă apoi supica de legume ( cam un litru jumătate e suficient), tulpinile de sparanghel și legătura de pătrunjel și se ține totul la fiert cam vreun sfert de oră. Pătrunjelul se scoate afară, și conținutul din supă se pasează fără milă chiar în apa în care au fiert. La final, se pune oala din nou pe foc și, ca o apoteoză, în sunet de fanfară și de cor ( ca acela din imnul cempion lig) se toarnă, albă, tăcută și onctuoasă, smântâna… Se amestecă până la omogenizare, se pune sare și piper și gataaaa! Supa de sparanghel, fină și cremoasă este gata de servit! Fiecare porție e servită de tanti Jeni alături de muguri de sparanghel și pâinică prăjită. Ahhhh… Minunat!

La felul doi, tanti Jeni pregătește o minune de minunăție minunată și anume clătite cu sparanghel și ciuperci. Da, știu, deja s-a produs rumoare…Fiți atenți: la vreo douăzeci de clătite, preparate de Miruna (că ea e maestra în domeniu), tanti Jeni a mai combinat douăzeci de fire de sparanghel, două legături de ceapă verde, 500 de grame de ciuperci proaspete tăiate felii, 40 de grame de ciuperci de pădure uscate, o legătură de mărar, 6 linguri de smântână, 50 de mililitri de ulei de măsline și sare și piper după gust.

Tanti Jeni spală sparanghelul și îl rupe în bucăți mici, atât partea albă cât și cea verde. Îl pune la fiert cam cinci minute în apă cu sare, apoi îl strecoară și îl pune deoparte într-un vas. Pune apoi ciupercile uscate într-un vas cu apă cât să le acopere, pentru rehidratare și, între timp, spală și taie ceapa verde pe care o pune la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. După ce s-au prăjit un pic, se adaugă ciupercile proaspete împreună cu puțină apă de la ciupercile puse la rehidratare. Așaaaaa… după încă vreo 2 minute se pun și ciupercile de pădure în tigaie împreună cu apa lor, se adaugă sarea și piperul și se mai lasă la foc încă vreo cinci minute. Se adaugă puțin câte puțin smântâna, se amestecă din când în când, și se lasă la fiert până scade acest sos minunat. Mărarul se spală și se toacă mărunt apoi se presară și el în tigaie. Mmmmm… ce miros îmbietor! Gata, acum se ia de pe foc și tanti Jeni începe asamblarea: pe fiecare clătită se pune sparanghel, apoi se toarnă sosul de ciuperci și se rulează. Fiecare porție se servește caldă cu smântână deasupra. Ahhh.. e un deliciu dragii mei, ceva senzațional! Abia aștept să mai facă încă douăzeci!

Așaaaa…. Miruna astăzi ne delectează la desert cu o SuperRuladăDeBiscuițiCuCacaoȘiNucăDeCocos. Na, că am zis asta dintr-o suflare. Mânuțele delicate și pricepute ale Mirunei prepară pe rând cele două componente ate acestei rulade: Blatul ( the dark side) și umplutura (the white side). Blatul se face din 500 de grame de biscuiți cu cacao, 300 de mililtri cu lapte, 150 de grame de margarină, 100 de grame de miez de nucă și esență de rom. Biscuiții se dau prin mașina de tocat, iar apoi în praful obținut se adaugă laptele încălzit și margarina topită, apoi esența de rom și nuca măcinată. Totul se amestecă până devine un amestec omogen. Umplutura se face din 100 de grame de nucă de cocos, 10 linguri de zahăr pudră, 200 de grame de unt și esență de vanilie. Se freacă untul cu zahărul pudră și esența de vanilie până de vine ca o spumă, apoi se adaugă nuca de cocos și se amestecă din nou până la omogenizare. Acum folosim folia alimentară: pe o bucată de folie se pune amestecul de biscuiți și se întinde, apoi se acoperă cu altă folie și se întinde cu făcălețul. Se scoate folia de deasupra și se pune uniform peste blatul de biscuiți, crema cea albă și aromată. Apoi se rulează. Se pune în frigider pentru câteva ore și gata!

Un meniu bun, ușor și hrănitor, tocmai bun pentru o zi de luni! Fiind frumos afară, am aranjat mesele și umbreluțele pe terasă și am pregătit carafele cu vin alb, care este un companion excelent pentru clătituțele cu sparanghel. Vă urăm o Săptămână Mare excelentă și vă așteptăm cu bunătățile pregătie. Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!

8 Responses to Ziua Delicioasă a Sparanghelului. Ruladao cu Cacao

  1. April spune:

    Hai ca acum pot spune ca am incercat-o si p-asta 😀
    Buna crema, n-am ce zice, dar rulada Mirunei bate sparanghelul 😉

  2. georges spune:

    maine sunt liber. sigur asta gatesc.

  3. silavaracald spune:

    Titlul ăsta… Îmi aduce aminte de ”Ziua hârciogului”. Sau de ”Ziua lăcustei”. :))
    Iote, tot m-am înverzit pe dinți de la sparanghelul vostru! 😀

    • cristiangheorghe spune:

      @silavaracald: Era ”Ziua cârtiței” 😀 Ar mai fi și ”Ziua Recoltei” dar aia e mai pe la toamnă, așa. 😀

  4. Lorena Lupu spune:

    păi aşa ne îngrăşăm cât casa poporului, de la atâta smântână. 🙂

    • cristiangheorghe spune:

      @Lorena Lupu: păi uite așa, dacă ne facem cât Casa Poporului, dăm și noi o față mai umană Bucureștiului! 🙂

Lasă un răspuns către silavaracald Anulează răspunsul