Drob. Friptură de miel. Rosenkrantz

Fraților, să știți că eu am început să mă antrenez de pe acuma. Trebuie să țin în formă de vârf încheietura mâinii iar degetele trebuie obișnuite să apuce ușor dar ferm oul pentru o lovitură rapidă și puternică. Da, v-ați prins. Mă pregătesc intens pentru concursul de ciocnit ouă, pentru că anul acesta vreau să-l câștig! Doar știți cât am suferit anul trecut când am ieșit pe ultimul loooooc! Tanti Jeni și Miruna au râs de mine pe chestia asta până în Săptămâna Luminată așa că vă dați seama ce dor de revanșă am, mai ceva ca Real Madrid față de Barcelona. Și pentru că trebuie să mă pregătesc și psihologic pentru acest concurs, ia să stau eu prin bucătărie să vedem ce bunătăți ne vor pregăti tanti Jeni și Miruna pentru noaptea de Înviere.

Ne vom conforma sfaturilor date de invitatul nostru de ieri de la Guest-Star Day  și dragele mele colege vor pregăti ceva „pur și simplu”, după cum urmează:

La felul principal avem bunătățile care au avut succes și anul trecut și anume drobul și friptura de miel, preparate după metoda infailibilă a lui tanti Jeni:

Dacă ați știi ce bun e drobul ălaaaa… deja simt mirosul ăla frumos din cuptor, numai când mă gândesc. Așa… la 500 de grame de măruntaie de miel, tanti Jeni mai folosește două ouă fierte, două ouă crude, o legătură de ceapă verde, una de mărar, una de pătrunjel, o felie de pâine înmuiată în lapte, o lingură de smântânică, 400 de grame de foitaj și prietenii casei, sarea și piperul. Mmmm.. numai bunătăți în drobul ăsta, nu-i așa? Tanti Jeni fierbe măruntaiele în apă cu sare, iar după ce se răcesc le dă prin mașina de tocat, împreună cu pâinea înmuiată în lapte. Adaugă ouăle crude, smântâna, verdeața și ceapa verde cu tot cu coadă, toate tocate mărunt și la final,adaugă sarea cu piperul. Se amestecă bine până la omogenizare. Tanti Jeni ia apoi o formă de chec, o unge bine și așează în ea foitajul uns cu ou, lăsând marginile afară. Umple tava cu amestecul de carne până la jumătate, și plasează apoi artistic jumătățile de ou fiert, formând un rând pe lungimea tăvii. Pune apoi cealaltă jumătate de umplutură și acoperă totul cu marginile de la foile de plăcintă. Se pune la cuptor pentru 30 de minute și gataaaa! Drobul este pregătit să fie tăiat felii și servit alături de ridichi roșii și ceapă verde. Mmmm. Ce bun o să fie!

Pentru friptura de miel, tanti Jeni pregătește pulpele și coastele pe care le spală bine, le ține vreo 5 minute în apă fiartă să se opărească, le condimentează cu boia dulce și sare, le pune într-o tavă unsă cu ulei, adaugă pe lângă ele patru căței de usturoi tăiați bucățele, o ceapă tăiată și ea bucăți, mai pune un pic de ulei peste ele apoi toarnă vreo trei căni de vin roșu sec. La inspirație, tanti Jeni mai pune și niște legume pe lângă viitoarea friptură: 5 morcovi tăiați rondele, un ardei gras feliat, vreo 150 de grame de țelină tăiată bucăți. Acoperă apoi tava cu o folie de aluminiu și o pune la cuptorul preîncălzit pentru vreo oră și jumătate. Când au mai rămas cam zece minute din timpul alocat coacerii, se scoate foaia de aluminiu și se pune la loc tava în cuptor să se rumenească fripturica. Ca să ne meargă bine și uns minunăția asta de miel la cuptor, tanti Jeni ne va prepara un irerzistibil sos de iaurt cu mentă, din 300 de grame de iaurt, în care pune câteva frunze de mentă și patru căței de usturoi dați pe răzătoarea fină. E ceva de vis, fraților! Abia aștept să gustați și voi în ziua de Paști ….

Miruna ne pregătește pentru noaptea de Înviere un super cozonac și anume, celebrul, deliciosul și elegantul Rosenkrantz. Se pare că originile sale sunt germanice, ceea ce se observă și din numele său, care se compune din „Rosen” adică trandafir și „krantz”, ceea ce se traduce prin cranț. Deci, dacă am face o traducere a acestui nume, ar ieși ceva gen „trandafir cranțabil”. Sună bine, nu? MAimult decât atât, prin aspectul și savoarea sa, acest cozonac ar trebui să fie nelipsit de pe mesele voastre de Sărbători.

Ia să vedem cum prepară Miruna această delicatesă:

La 400 de grame de făină, prințesa dulciurilor mai combină două ouă întregi, un praf de sare,25 de grame de drojdie, un pahar mic cu lapte (cam 110 mililitri. așa), trei linguri de zahăr pentru lapte, 130 de grame de unt, șase linguri de zahăr pentru unt, 10 – 12 linguri de zahăr pentru caramel, nucă tocată, după preferință și diverse arome (zahăr vanilat, coajă de lămâie și portocală, esență de rom) pentru a face rosenkrantz-ul acesta deosebit de deosebit.

Miruna caramelizează cele 10 – 12 linguri de zahăr, cu care tapetează o cratiță, preferabil de 24 de cm diametru.. Într-un castron cerne faina, pune ouăle, sarea și aromele, iar separat, dizolvă drojdia în laptele ușor călduț și îndulcit cu cele trei linguri de zahăr. Fără să se lase să dospească, toarnă încet și delicat, câte puțin din drojdia dizolvată peste făina cu ouă și arome amestecate mai devreme. Apoi, cu mânuțele ei delicate frământă puțin, cam vreun sfert de oră pe un blat de lemn pe care a presărat un pic de făină. Aluatul rezultat este întins apoi sub formă de foaie dreptunghiulară, cam de un centimetru grosime, pe care Miruna o unge cu untul amestecat cu zahăr, presărând apoi nuca pisată deasupra. Cu palmele ei fine, presează ușor stratul de nucă pe aluat, pentru o aderență mai bună a bucăților crocante. Miruna rulează apoi dreptunghiul și secționează cilindrul obținut ( hai că v-am pus să vă cam amintiți de geometrie un pic) în 6-7 aproximativ egale ca lungime. Bucățile astea sunt așezate cu grijă, în picioare, în cratița tapetată cu zahăr caramel, lăsând spații ceva mai mari între ele deoarece ele se lasă la crescut timp de vreo oră. Miruna pune apoi cratița la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru vreo 35-40 de minute. După ce este scos din cuptor, rosenkrantz-ul se răstoarnă repede din cratiță, partea caramelizată care era pe fundul vasului, devenind acum suprafața aurie de deasupra. O adevărată delicatesă, dragii mei!

Hai că ne vom răsfăța și Paștele acesta cu bunătăți minunate și delicioase! Abia aștept!

Vă așteptăm cu drag să vă înfruptați din aceste bunătăți și să cionim un ou. Până Duminică, vă urez Paște Fericit!

Anunțuri

6 Responses to Drob. Friptură de miel. Rosenkrantz

  1. April spune:

    Portie dubla de Rosencrantz, va rog 😀

  2. Florina spune:

    drob, mai mult drob, dacă se poate! nu e tot pentru mine, îl împart cu Stanislas. 😛

    Paşte fericit tuturor! 😀

  3. Georgiana spune:

    inspirata muzica 🙂

  4. matilda spune:

    Mmmmm… minunat ! Tanti Jeni, despre iaurtul cu mentă acum am aflat ! Sigur încerc şi eu.
    Tuturor vă doresc sărbători luminate şi senin în suflet !
    Cu drag.

  5. viatanomada spune:

    minunat,am facut o pasiune pentru trandafirii krantaniciosi umpluti cu orice ne trece prin cap,drob doua portii ca ai mei nu suporta ideea de a sacrifica puiul oii,iar mie mi-e o poftaaaaaaaa.Zile frumoase,luminoase si suflete curate va urez sa aveti si sa ne delecteze TJ cu meniuri la fel de inspirate.

  6. cristiangheorghe spune:

    Gata am făcut lista cu porțiile. Ufff.. pe mine nu m-am trecut! Stați că mă trec acușicaaa.. așaaa… hopa, s-a dublat totalul! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: