Lasagna delicioasă cu sos de ficăței. Salată de fructe cu spumă de căpșunele.

Ufff… sper să reintre amândouă în normal cât de curând! Că de când au venit de la Congresul acela Mondial de Gastrofizică, nu înțeleg nimic din ce discută tanti Jeni cu Miruna! Folosesc numai termeni din ăia mirobolanți, precum „fuziunea moleculară a compoziției de maioneză” sau ” câmpul radiant al sărmăluței în foi de varză”. Băi, nene, deci nici nu știam că mănânc maioneză cu molecule fuzionate, pe cuvânt! Iar câmpul acela radiant… „Tanti Jeni, sărmăluțele radiază câmpuri?” , o întreb eu ușor impacientat. Dumneaei mă privește cu compătimire și-mi zice: ” Măi, Gheorghe, poate să radieze sarmalele alea precum reactoru nuclear că tot nu te satură!” Apoi se așează tacticos la masa de lucru cu ingredientele pe masă și mi explică: ” Uite, acum vei vedea o demonstrație clasică a efectului capacitiv al foilor de lasagna asupra coeziunii compoziției din interior”.

„Eeee, dacă e cu lasagna, hai că mă uit și eu”, zic interesat și mă așez pe scăunelul meu preferat din bucătărie, urmărind-o pe tanti Jeni cum prepară ea această minunată lasagna cu o compoziție absolut delicioasă și de neuitat!

La început, tanti Jeni pune foile de lasagna la fiert în apa cu sare, respectând indicațiile de pe pachet. Doar știți că dumneaei le citește cu sfințenie de două ori, inclusiv scrisul acela mic. După ce foile au fiert vioi, tanti Jeni le scurge ușor și le pune pe un platou, departe de privirile pofticioase ale motanului Stanislas.

Cât stau foile acelea cuminți, tanti Jeni toacă mărunt menta (atenție, nu o freacă, da?), ficățeii, ciupercile și le pune la prăjit cu sfârâieli, în tigaia primitoare cu ulei încins. După vreo 7-8 minute de sfârâit vesel, tanti Jeni adaugă în tigaie smântâna și frișca nebătută, împreună cu menta tocată și sarea cu piper. Amestecul din tigaie se oprește din sfârâit, precum un bebeluș care se liniștește atunci când primește biberonul cu lăptic. Emoționant…

Între timp, tanti Jeni pune la fiert vinul roșu sec, împreună cu zahărul și cu vinul demi-dulce, iar după 10 minute adaugă această licoare magică în amestecul din tigaie, umplând astfel bucătăria de mirosuri aromate… Tanti Jeni amestecă mereu, să nu se ardă cumva minunăția asta și lasă totul la fiert, la foc mic, până scade bine sosul.

Eiiii, dragilor, acum vine partea cu asamblarea: pentru asta, draga noastră tanti Jeni a pregătit un vas termorezistent, uns cu ulei de măsline., pe fundul căreia se așează o foaie de lasagna, apoi un strat subțire de amestec delicios, apoi altă foaie de lasagna, alt strat de amestec delicios și tot așa, până se termină foile, ultima dintre ele completând și acoperind toată compoziția, învăluind-o astfel într-o aură de mister… Deasupra, tanti Jeni toarnă puțin sos de roșii și pune apoi vasul cel prețios la cuptor, pentru vreo zece minute, până scade zeama. Ah, dragi mei… e pur și simplu delicioasă lasagna asta… abia aștept porțiile următoare!

Eiii, dar să vedem cu ce ne răsfață azi porumbița noastră dulce, Miruna. Auuu… I-am zis porumbiță? Cred că de aia am roșit așa… Sau am roșit cu gândul la desertul acesta absolut mirific: salată de fructe cu spumă de căpșune… Ahhh, ce delicios o să fie! Ia fiți atenți: pentru spuma de căpșune, Mirunica folosește 400 de grame de căpșune , 4 albușuri, 400 de grame de zahăr și un plic de zahăr vanilat. Miruna bate bine albușurile până se fac spumă, apoi adaugă zahărul și zahărul vanilat și bate din noi bine, bine de tot, până se întărește spuma. Căpșunele se pasează și se adaugă peste albușul spumă, amestecându-se cu telul. Miruna mereu ne spune de importanța telului în bucătărie… Așa cum tanti Jeni folosește polonicul, tot așa Miruna folosește telul în tot ceea ce face. De exemplu, la spuma asta de căpșune, telul „aerează” compoziția făcând-o pufoasă-pufoasă. Buuuun… în timp ce spuma noastră de căpșuni stă un pic la congelator, Miruna pregătește fructele pentru salată: o banană, un măr, o pară, două kiwi, două portocale și 300 de grame de căpșuni, altele decât cele din spumă,evident. Fructele astea se spală, se taie cubulețe și se amestecă într-un bol mare. Deasupra, ca o apoteoză, Miruna toarnă cu grație spuma de căpșuni… Ahhh… ce frumos arată și ce delicioasă eeee… Stați să iau o lingură mare, e musai să o testez… Miam-miammm…

Eii, dragilor, avem așadar un meniu pe cinste! Lasagna e fierbinte, tocmai scoasă din cuptor, iar salata de fructe cu spumă de căpșune este pregătită. Vă așteptăm așadar pe măsuțele de pe terasă să ne răsfățăm cu aceste bunătăți, în această zi minunată de marți. Să știți că am tras copertina și am deschis umbreluțele, așa că dacă ne apucă ploaia pe terasă nu e nici un bai.

Ce mai așteptați? Hai, dați năvală și poftă mareeeeee!!!

6 Responses to Lasagna delicioasă cu sos de ficăței. Salată de fructe cu spumă de căpșunele.

  1. Nea spune:

    He, he, dar papardele cu tranzistori ştii?

  2. Nea spune:

    Nu uita să le dopezi cu niţel germaniu înainte de le dai la cuptor

  3. silavaracald spune:

    Și ceva Cesiu. Cică dă lasagnei un iz ușor înțepător și-ți taie greața. 😀

  4. matilda spune:

    Şi în apropierea unor asemenea bunătăţi Stanislas se mulţumeşte doar să toarcă duios ? :))

  5. silavaracald spune:

    Mesieur Polonique, azi n-ai gătit nimic?
    Și mi-era o foame… 😦

  6. Oana Cozma spune:

    tare bine suna si apetisant! cantitatile si le apreciaza fiecare singur?

Lasă un comentariu