Ciorbiță a la grec. Sufleu delicios de pește. Tort irezistibil de frișcă

Fraților, vă rog eu, când vedeți că lipsesc așa de mult de la apel, faceți cumva și treziți-mă! Bateți în țeava de la calorifer, aruncați cu pietricele în geam sau rugați-o pe vecina de deasupra să-și mute pianul din sufragerie în bucătărie și înapoi, de vreo două-trei ori. Dacă nici una din metodele astea nu funcționează, puteți apela la o sirenă de locomotivă. Efect garantat, dar sper să nu ajungem până acolo… Oricum, vremea asta schimbătoare m-a îndemnat la somn prelungit și profund zilele astea. Ufff… noroc cu cafeluța asta a lui tanti Jeni de care sunt dependent și nu pot să mă trezesc fără ea…

Și pentru că veni vorba de tanti Jeni, să vedem ce haleală mai pregătește dumneaei, că azi m-am târât în patru labe până la Cantină, așa de foame îmi era de dimineață. Păi pentru că tot se vorbește de criza grecească, tanti Jeni s-a gândit să ne răsfețe azi cu o ciorbiță a la grec, plină de legume și vitamine… Ahhh, exact la țanc! Pentru prepararea ciorbiței,, dumneaei a pregătit următoarele elemente chimice: un kilogram de cărniță de pui, doi morcovi, o ceapă, două ouă, doi morcovi, patru linguri de orez fiert, o lingură de leuștean tocat, una de pătrunjel tocat, o țelină, o rădăcină de pătrunjel, o lămâie, 150 de mililitri de lapte, 100 de grame de smântână, sare și piper boabe. Buuun… Tanti Jeni spală carnea de pui și o tranșează în bucăți mici apoi o pune la fiert în doi litri de apă rece, cu sare, timp de vreun sfert de oră, timp în care supa se spumează. Curăță apoi ceapa, țelina, morcovii și rădăcina de pătrunjel, le taie cubulețe și le pun în oala de supă împreună cu piperul boabe, lăsând totul la fiert pentru încă vreo jumătate de oră. Ahhh… ce frumos miroase…. După ce cărnița și legumele s-au fiert, supa se strecoară și se combină cu ouăle și laptele bătute în prealabil într-un vas separate. Se adaugă apoi orezul fiert, zeama de la o lămâie, cubulețele de legume și bucățelele de carne, apoi se mai lasă la fiert vreo cinci minute. Mmmmm…. Ce aroma minunată, dragii mei! Fiecae porție se servește cu smântână și cu leuștean și pătrunjel, presărate cu grație.

La felul doi avem un minunat sufleu de pește, pregătit de tanti Jeni din 400 de grame de file de pește alb, 30 de grame de unt, 200 de grame de brânză feta, patru ouă, piper, cimbru uscat și două lingurițe vesele de suc de lămâie. Tanti Jeni pune niște apă la fiert, iar când aceasta ajunge la punctul critic de 100 de grade Celsius și face bulbuci, pune peștele în oală vreo cinci minute, să fiarbă puțin. Apoi îl scoate și-l taie bucățele mici-pitici. Gălbenușurile de la ouă se bat bine și se amestecă cu untul topit și cu brânza rasă, tunsă și frezată și se omogenizează, adăugând între timp cimbrul și piperul. Buuun… Albușurile de ou nu stau nici ele degeaba ci sunt bătute spumă cu două lingurițe de suc de lămâie. Spuma trebuie să fie tare și compactă, știți voi. Acum, tanti Jeni amestecă cu grijă și grație compoziția de brânză cu bucățile de pește adăugând apoi spuma de albuș și amestecând ușor de câteva ori.

Compoziția obținută se roarnă într-un vas termorezistent înalt și se pune la cuptor pentru vreo jumătate de oră. După ce este gata se lasă la răcit în cuptor, fără să se deschidă ușa, pentriu a nu permite sufleului să se lase. Mmmm… după cum miroase nu poate fi decât minunat, nu-i așa?

Se servește cald cu sos de smântânică… Delicios, dragilor, delicios!

Pentru ca meniul de azi să fie complet, Miruna cea dulce a pregătit în azi, un minunat tort cu frișcă. Aiiii… abia aștept să fie gata! La 12 ouă, dulcea noastră prințesă a dulciurilor mai folosește 200 de grame de făină, vanilie, 100 de grame de unt, 150 de grame de migdale și o jumătate de baton de vanilie. Așaaaa… Mirunica separă ouăle și freacă 8 gălbenușuri până se fac spumă, împreună cu 200 de grame de zahăr, adăugând apoi cu delicatețe făina și albușurile, bătute și ele spumă. Blatul obținut se coace la foc potrivit, pus într-o formă de tort, evident. Când este gata, se lasă la răcit și se taie apoi în trei straturi. Buuuunnn… între timp, Miruna prepară crema ( miam, miammm…) din patru gălbenușuri, untuleț, zăhărelul pudră, jumătatea de baton de vanilie și migdalele care între timp au fost opărite, curățate și măcinate. La început, Miruna freacă untul cu zahărul și apoi adaugă pe rând celelalte componente, obținând o cremă super-delicioasă!

Acum vine partea finală, în care cele trei straturi de blat se ung cu cremă, se pun unul peste altul și tortul se îmbracă cu multă-muuuuultă frișcă, îndulcită și un pic vanilată. Ahhh, e delicios, mititelul! Stă cuminte acum la frigider și vă așteaptă!

Eiiii, ce miercure frumoasă dragilor! Păpică bună, bere rece de la dozator… hai că zilele astea umplu piscina că m-a pus tanti Jeni s-o curăț bine de tot! Dați năvală și poftă mareee!!!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: