Chifteluțe extradelicioase de ton. Tartă irezistibilă de cireșe

Ufff… Iar s-a înnourat… Și de abia am terminat treaba pe aici prin curtea Cantinei! Cum, nu știați? Am dat drumul la piscină fraților, am pricaz de la tanti Jeni să mă ocup de ea în fiecare dimineață!Păi după ce servesc cafeluța miraculoasă preparată de dumneaei, mă apuc să fac „mezamplas” – ul: umplu piscina cu apă, așez șezlongurile și umbreluțele, instalez dozatorul de bere și de sucuri naturale, apoi, ca să mă asigur că totul este în ordine, devin primul client. Mă rog, al doilea, că primul este motanul ăsta leneș, Stanislas, care ocupă mereu șezlongul de la umbră și toarce precum un camion la relanti… Eh, viața asta… Sper să apară iar soarele de după nori și să nu ne apuce ploaia că ar fi păcat! Mai ales că azi avem parte de delicatese una și una pe aici pe la Cantină… Ia fiți atenți!

Păi azi tanti Jeni ne pregătește ceva foaaarte lejer, meniu de ștrand aș putea zice: niște foarte gustoase chifteluțe de ton! Dumneaei, la o conservă de ton, mai folosește trei cartofi, o ceapă, niște busuioc, pătrunjel, trei căței de usturoi, un ou, oregano, sare, 100 de grame de pesmet și un ardei iute, ca să meargă cu berea. Tanti Jeni fierbe cartofii, apoi îi zobește bine, ca pentru puree. Toacă apoi mărunt verdețurile, ardeiul și ceapa și le amestecă bine împreună cu bucățile de ton, până se obține un amestec omogen. Cu dexteritatea-i binecunoscută, dumneaei formează chifteluțele ca niște biluțe și le prăjește în ulei încins. Ahhhh, fraților, sunt extradelicioase și merg excelent cu berica asta rece la halbă…

Mă îndrept acum plin de emoție către departamentul „deserturi” acolo unde Miruna… Eiiii Da!, exact la asta mă gândeam, dulce prințesă! O tartă cu cireșe! Ahhh, de bucurie, îmi vine să o iau în brațe pe Miruna și să o ridic până la cer … dar după ce își dă jos șorțulețul ei cel roz, plin cu făină acum, altfel facem mizerie pe aici… Că tot am pomenit de făină ( vreo 200 de grame) să vedem ce mai folosește Miruna pentru a prepara această delicioasă tartă: 250 de grame de zahăr, 200 de grame de unt, patru ouă, un praf de sare, zahăr pudră, și o jumătate de kilograme de cireșe mari și cărnoase.

Miruna curăță tacticos cireșele de sâmburi, le presară cu puțin zahăr și le ține la rece, în frigider, cam o oră. Freacă apoi untul cu restul de zahăr și puțină sare până se face spumă, înglobând apoi gălbenușurile de la ouă, unul câte unul, presărând apoi și făina. După omogenizare se adaugă și albușurile bătute spumă și compoziția obținută se toarnă într-o tavă unsă cu unt și tapetată de făină. Deasupra, Miruna așează cu grijă și delicatețe cireșele scoase din frigider, într-un strat uniform. Fiecare cireașă parcă oftează atunci când se așterne pe aluatul primitor din tavă… Miruna setează cuptorul la foc potrivit și pune tarta la copt pentru aproximativ 40 de minute. După ce este gata, tarta se pudrează cu zahăr ( pudră, evident) iar Miruna servește fiecare porție cu un topping de smântână dulce, ca zâmbetul ei. Ahhh, minunat, nu-i așa?

 

Fraților, azi e de abia marți! Așa că aveți timp de muncă, toaaată săptămâna! Luați și voi o pauză și veniți încoace la o scaldă în piscină și la niște bunătăți mirobolante! Hai, dați năvală și poftă mareee!!!

4 Responses to Chifteluțe extradelicioase de ton. Tartă irezistibilă de cireșe

  1. April spune:

    Nu stiu cum ofteaza ciresele alea-n tava insa tu tare oftezi dupa printesa dulciurilor…:D
    griji Gheo ca te spun lui TJ 😛

  2. Mirela spune:

    Miruna…Miruna!
    La intoarcerea din vacanta SIGUR voi face tarta aceasta! 😉 E absolut delicioasa! 🙂

  3. silavaracald spune:

    TJ, plecași în vacanță, fatăh?
    Ce-i cu linștea asta pe aici?
    Dar, mai ales, ce-i cu oalele astea goale, cu frigiderul pustiu?
    Of! 😦

  4. silavaracald spune:

    Măi, Gheo, eu pe tine nu te cred, că prea ne aburești!
    Ia dă-mi-o pe tanti-ta Jeni la telefon, să-mi zică ea cum a fost pe bune!

Lasă un răspuns către silavaracald Anulează răspunsul