Mustișor dulcișor. Pârjoluțe drăguțe. Tort fabulos de struguri.

Dragele mele și dragii mei, bine v-am regăsit în această frumoasă zi de marți. Aia de ieri a fost și ea frumoasă, dar foaaarte istovitoare. Păi ocupându-ne nu numai de hrana materială ci și de cea spirituală, am fost cu tanti Jeni și Miruna la cules la vie așa că, aseară am descărcat un camion de struguri, ăi mai prima: Fetească, culeși la maturitate deplină. Ne-am apucat să-i alegem cu atenție, păstrând doar boabele sănătoase.

Azi ne vom apuca de făcut vinișorul. Rețeta e simplă: boabele de struguri se zdrobesc și se pun în borcane pentru vreo 4-5 zile , unde vor sta la macerat. Apoi, se scoate mustul cu furtunul și se strecoară prin tifon turnându-se în damigene. Boasca rămasă se stoarce și se presează bine de tot ca sa se scurgă tot mustul, care se pune tot în damigene. Damigenele nu se umplu complet, ci până la circa 20 cm sub gură. Apoi se astupă ermetic cu un dop perforat prin orificiul căruia se introduce un capăt de furtun, iar celălalt capăt se introduce într-un borcan umplut cu apă. Dopul se smolește sau se parafinează bine pentru a evita contactul mustului cu aerul de afară. Damigeana cu must se lasă într-un loc răcoros, până se termină fermentarea, în general cam 7-9 zile. Apoi urmează o operațiune plictisitoare: cică se scoate furtunul, se completează golul acela de 20cm din fiecare damigeană cu vinul din altă damigeană, apoi se pune câte un dop lejer, asta pentru a da posibilitatea restului de bioxid de carbon care ar mai rezulta din fermentare să iasă din damigeană. De câte ori am zis damigeană? După încă 6-8 zile ( deci cu vinul ăsta trebuie să ai răbdare, nene…), când nu se mai observă nici o fermentare iar vinul s-a limpezit, se astupă damigeana ermetic cu un dop. Ermetic, adică opusul lui lejer.

Buuuunnn…. Stați că nu s-a terminat! Urmează… pitro… prito… cum îi zice… așa, pritrocirea! Tanti Jeni nu cumpărăm noi mai bine niște vin gata făcut de la… Aoleuu, stai, nu mai da! Gata!!! Bine, deci pritrocirea: După câteva săptămâni se poate trage vinul de pe drojdie în altă damigeană, astfel: se ia un furtun și se leagă de capătul lui o șipcă mai lungă decât furtunul cu vreo 5-6 cm. Apoi, furtunul se introduce in damigeană până la fund, cu grijă să nu se tulbure vinul; pe la capătul celalalt al furtunului se trage vinul in altă damigeană, dar fără să curgă de sus, ci aproape de fund. Tanti Jeni zice că această operație de pritocire se repetă obligatoriu la începutul lunii martie (da, da, să vedem dacă mai rămâne vin până atunci…), iar dacă vinul trece de 1 an pritocirea se repetă.

Miruna s-a gândit ca pe lângă vin să mai facem și niște must pentru iarnă: o parte din mustul rezultat de mai sus se pune pe foc cu un pic de busuioc și se lasă să dea în clocot. Se pune fierbinte în sticle și se lasă la răcit până a doua zi, sticlele fiind învelite în pături vechi.

Deci hrana spirituală e asigurată și ea. Veniți cu căni, sticle, ce-aveți pe-acasă și.. hai noroc!

Dar ce o merge oare de halit la licoarea asta minunată? Hmmmm… se aude zgomot de mașină de tocat din bucătărie, ceea ce înseamnă că tanti Jeni ne pregătește ceva senzaațional… Daaaa, pârjoluțeeeeeeeee!!!! Făcute după rețeta aceea extraordinară din inima Moldovei! Pfuaaa…

Deci ca să ne lămurim cum stă treaba: pentru 500 g de carne de porc, tanti Jeni mai are nevoie de 100 de grame de ceapă, 100 de grame de morcovi, 4 căței de usturoi, 3 ouă, 50 de grame de făină, 200 de mililitri de ulei, 200 de grame de pâine albă, o legătură de mărar și una de pătrunjel. Așa cum bănuiți, dumneaei are mereu pe lângă ea pe prietenii casei, sarea și piperul.

Hai să vedem cum combină tanti Jeni toate aceste minunate ingrediente: montează mașina de tocat carne și toacă împreună carnea ( spălată în mai multe ape reci și curățată de pielițe) cu pâinea înmuiată în lapte ( stoarsă după aceea), ceapa, usturoiul și morcovul. Sparge ouăle într-un bol și le bate puțin, apoi le amestecă cu ceea ce s-a tocat mai sus. Presară apoi verdeața tocată mărunt și amestecă din nou până la omogenizare. Dacă, eventual, compoziția este prea moale, tanti Jeni adaugă pesmet.

Cu mâinile ei pricepute, udate cu apă, tanti Jeni face gogoloaie de carne și le alungește puțin, precum frații lor de tocătură, micii. Cu răbdare și înțelegere, pune uleiul la încins în tigaie, așezând apoi fiecare pârjoluță la sfârâit, cu grijă, precum ar așeza stelele pe bolta cerească. După ce se rumenesc bine pe ambele părți, pârjoluțele sunt puse cuminți pe un platou întins pentru a se răci un pic.

Pentru servire, tanti Jeni pune pârjoalele pe un platou cu frunze de salată și felii de ardei gras și gogoșar.

Mmmmm… ce miros îmbietooooorrrr….

Dar până se mai răcesc pârjoluțele să vedem ce ne pregătește Miruna pentru desert.

Păi dacă tot are la îndemâna atâția struguri, prințesa deserturilor s-a gândit să ne va răsfețe azi cu un tort făcut din aceste minunate boabe dulci.. Pentru blat, prințesa dulciurilor va folosi patru ouă, opt linguri de zahăr, două linguri de ulei, coaja rasă a unei lămâi, patru linguri de făină, patru linguri de amidon, maizenă și o linguriță de praf de copt. Miruna bate ouăle cu zahărul până devin spumă și adaugă uleiul treptat. Amestecă făina cu maizena și praful de copt și adaugă rezultatul în compoziția de mai sus. Se coace la 180 grade, apoi se scoate și se lasă să se răcească pe o grilă. Miruna taie apoi blatul, Cu un cuțit dantelat, pe orizontală, în două părți. Partea de jos a blatului se însiropează cu un sirop minunat făcut din patru linguri de zahăr, 100 de mililitri de apă și două linguri de vin, toate fierte împreună pentru câteva minute și apoi răcit. Miruna trece apoi la cremă, pe care o prepară din 250g de frișcă, 3-4 foi de gelatină, 200 de mililitri de vin alb, un plic de budincă de vanilie, bobițele de la un strugure, 2-3 linguri de apă și patru linguri cu zahăr. Bobițele de strugure se amestecă cu zahărul, apoi se zdrobesc bine cu mixerul. Peste compoziție, se adaugă apa și se pune totul la fiert până se leagă, ca o dulceață. Cât timp compoziția asta se lasă la răcit, Miruna bate praful de budincă împreună cu vinul și încorporează foile de gelatină, înmuiate și dizolvate în prealabil în apă călduță. Rezultatul se amestecă cu frișșșșșșșca. Buuun.. acum Miruna trece la asamblarea tortului. Pentru asta, ea va folosi cercul special de tort cu care înconjoară jumătatea de blat însiropat. Adaugă puțină cremă, apoi toarnă cu grație compoziția aceea de dulceață de struguri și pune deasupra, precum cupola unei catedrale, cealaltă jumătate de blat, însiropat și el în prealabil. Deasupra, Miruna îl glasează artistic cu frișcă și-l ornează cu boabe de struguri. Ah, tocmai a făcut o față zâmbitoare! Un tort vesel cum ar veni. Sunt și eu vesel și stau cuminte așteptând să mai stea puțin tortul la frigider și apoi să rad o felie.. Mmmm.. bun, cremos și gustos, cum altfel?

Ehhhh… ce masă bogată! Mustuleț, pârjoluțe, tort delicios de struguri… Vă aștept și pe voi la terasa Cantinei să ne bucurăm împreună de această zi frumoasă de toamnă! Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!

Anunțuri

9 Responses to Mustișor dulcișor. Pârjoluțe drăguțe. Tort fabulos de struguri.

  1. redsky2010 spune:

    ei, deja ma simt de-al casei, am cules struguri toamna asta, i-am presat… am baut must.
    ce de arome aici in bucataria voastra, mai mare dragul sa vina omul flamand la ospat! hai sa avem pofta!

  2. redsky2010 spune:

    eu am sa te las sa castigi, tin tare la silueta 🙂

  3. April spune:

    Intai pap parjoale, apoi beau un litru de must (imi da TJ atata :D?) si la final savurez o feliuta din tortul printesei dulciurilor 😉

    Mai, da bine se mananca la cantina asta…..mersic, pupici!

  4. psi spune:

    io aş pofti direct la desert. 🙂 faină masă astăzi.

  5. viatanomada spune:

    pai, incep cu must , mananc si o parjoala, hai doua si continui cu must daca e voie
    saru’mana pentru masa TJ si Miruna,no’ hai si Gheorghe ca ai fabricat mustul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: