Cartofi cu ciuperci și costiță fără fiță. Amandine foarte fine.

Băi, ce nu-mi place ziua de marți! Nici după luni numă dau în vânt, dar marți… parcă nu e nici încoa nici încolo, e așa, o zi din săptămână pusă aiurea-n calendar. Știți cum e, luni începe săptămââânaaaa… până ne dezmorțimmm… lasă că facem mâine, adică marți.

Și tocmai marți mă apucă și foamea aceea devastatoare care mă face să uit de frigul de afară și să trag o fugă la Cantina lui tanti Jeni să văd ce bunătăți mai bricolează dumneaei. Nici nu ajung bine și beau cafeluța să mă trezesc, când.. ce să vezi? Mă trezesc cu un maldăr de cartofi la curățat în fața ochilor. ” Hai, la treabă, puturosule, dacă vrei să mănânci azi”. Neavând chef de muncă, încerc să protestez: ” Da, bre, tanti Jeni, dar de ce numa eu, numa eu… Miruna de ce nu pune mâna pe cuțit să vină și ea lângă mine să curățăm..?” Nici n-am știut de unde vine lovitura de polinic, direct pe creștet, au! „Măi golanule, tu ai văzut ce mâini fine are fata asta? Cum să curețe ea cartoafe, mă? Ce să facă ea lângă tine, golanule, vrei s-o vrăjești, ai? Hai pune osu la treabă că se-ntunecă devreme de-acu..” Of, of… ce să fac, curăță Gheorghe cartoafe… dacă ți-a plăcut cartea și n-ai avut parte de ea, asta e… Se pare că nici de Miruna….În fine.

Oricum, sunt consolat de o chestie: Tanti Jeni s-a hotărât azi să prepare cu cartofii ăștia ceva super-extra-mirobolant: cartofi cu ciuperci și costiță fumee, adică afumată, pe franțuzeasca bucătarilor. Păi la 4 cartofi dumneaei mai combină o jumătate de pahar de vin ( adu, bre, toată sticla că ne lămurim noi…), 2 linguri de ulei de măsline, 150 de grame de costiță afumată, pătrunjel și nelipsiții prieteni, sarea și piperul. Cum procedăm? Păi, după cum ați aflat în prealabil, curățăm cartofii. Miruna a curățat ciupercile, apoi le-am tăiat în felii măricele și grosuțe. Și cartofii și ciupercile. Costița se taie fâșii și se pune la rumenit în tigaie. După care se adaugă cartofii și ciupercile în tigaie, se pune sarea și vinul ( mă rog… dacă mai rămâne…). Punem tigaia la foc mare și așteptăm cuminți să se evaporeze. După ce s-a evaporat, îmbătați de miros ( și de vin, of course), căutăm un capac, acoperim cu el tigaia, scădem focul de la mare la mediu și așteptăm circa 20-25 de minute. La sfârșit adăugăm piperul și pătrunjelul tocat.

Nu e cazul să vă menționez cum păzește tanti Jeni tigaia aia, cu polonicul pregătit, cum altfel… Așa că nu pot să fac nici o mișcare. Ufff. De abia mă abțin să nu gust o bucățică de pe acum…

Dar ca să-mi treacă gândurile necurate vizavi de această costiță, mai bine mă duc să văd ce a mai bricolat Miruna la departamentul deserturi…Aiiiiii! Stați să mă țin de ceva că simt că amețesc! Miruna face amandineee! Bune, dulci și siropoase, cu o glazură minunată din cea mai fină ciocolată!

Sigur nu ați mai mâncat amandine așa de bune cum le face Miruna. Pentru blat a folosit: 13 ouă, 13 linguri de zahăr, 11 linguri de făină, 4 linguri de cacao și esență de vanilie. Miruna a separat ouăle, a bătut albușurile cu 8 linguri de zahăr și separat gălbenușurile cu restul de 5 linguri de zahăr și esența de vanilie. Peste compoziție se cerne făina și cacao apoi se toarnă într-o tavă potrivită, tapetată cu hârtie. Se pune la cuptor. Urmează crema: la asta, Miruna a folosit 6 ouă, 6 linguri de apă, 600 grame zahăr, 3 pachete de margarină, 100 grame de cacao și două fiole de esență de rom. Se amestecă ouăle cu zahărul și apa, se fierb, se adaugă cacao, apoi se lasă un pic la răcit. Margarina se taie cubulețe și se adaugă la compoziție, după care se bagă la bătut la mixer, la maaaaare viiiteeezăăă!!! Miruna își pune ochelarii de protecție mereu când face chestia asta, parcă taie cu flexul. Trecem la glazură. aici e mai simplu: 500 de grame de fondant de cacao se topește în bain-marie ( sigur nu e o stațiune balneară din sudul Franței?…) și se adaugă un pic de esență de rom. Siropul se face dintr-un litru de apă care se fierbe, la care se adaugă zahăr caramelizat și niște esență (hâc!) de rom. Și acum… asamblareeaaa!!! Dacă nu uităm de blatul din cuptor, îl scoatem, îl tăiem în două, se însiropează, se adaugă un strat de cremă, se adaugă a doua foaie de blat, se însiropează din nou și se lasă la rece vreo 4 ore. Totul se taie în pătrățele și apoi peste fiecare porție se toarnă glazura fierbinte. Se lasă din nou la răcit. Uff.. deci și aici am de așteptat până e gata…

Cam acesta e meniul de azi, dragilor! Pentru că e frig, ceainicul e pregătit cu ceiuț de fructe de pădure. Pe acela rusesc îl scoatem mai la iarnă când vom avea zăpadă. O zi de marți frumoasă vă doresc! Hai, dați năvală și poftă mareee!!!

 

Anunțuri

8 Responses to Cartofi cu ciuperci și costiță fără fiță. Amandine foarte fine.

  1. Mariana spune:

    Un meniu pe cinste!
    Bravo tanti Jeni si Miruna!hai ! fie si lui Gheorghe :))

  2. Florina spune:

    nu pot să te sufăr! la cartofi cu ciuperci şi costiţă nu rezist! şi n-am timp să fac şi n-are cine să-mi facă… 😦 😦 😦

  3. psi spune:

    ioooi, amandineeeee!
    avem voie să salivăm pe tastaturi? sigur nu se întâmplă ceva groaznic cu circuitele şi conexiunile?

  4. viatanomada spune:

    A mai ramas ceva din bunatatile alea, am ajuns cam tarziu?!

  5. Georgiana spune:

    e joi! haidiți bre uamini buni cu invitatu!! auleuuuu! greu, greu vă mișcați! v-o amorțât tuamna asta di tăt!

  6. redsky2010 spune:

    valelei, ce de mancaruri buuuuuuuuneeeeeeeee!
    breh omule, m-ai distrus de tot! curge zabaleala peste tot, e lac oriunde vezi cu ochii 😀

  7. […] Aurora,CARMEN,Clipe de Cluj,Xaba, Daurel,Gabi, Lili,Vania,Lolita,Luna Pătrată, Max Peter, Rokssana,Teo Negură,Zina,al2lea,Gabriela Elena,Coolnewz,Paporniţa, primadonna,-X-, androxxa,Sara,Melami,Napocel,CELLA,  Gina,Gabi Cimpoca , pandhoraa, Cantina socială,Tudor,Vera. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: