Ruladă delicioasă din bust de curcan. Plăcintă magistrală de dovleac.

Mare scofală cu schimbatul ăsta al orei! Cică sâmbătă spre duminică am dormit o oră în plus. Eeeee, na! Nici nu se simte. Tot somnoros sunt și dimpotrivă, acum că soarele mă gâdilă pe la gene mai devreme, nu mai pot moțăi după ce sună alarma de la ceas. Hmmm….

Păi fraților, eu am conceput acuma un plan mai amplu, așa. Aș da o oră în plus în fiecare sâmbătă spre duminică, până la sfârșitul anului. Uite așa, la fiecare săptămână, am mai câștiga o oră de somn. Până la Anul Nou ar mai fi opt-nouă săptămâni, deci, am câștiga cam tot atâtea ore de somn, echivalente cu o noapte de dormit sănătos recomandate de orice specialist. Hm, mă întreb cine e mai mare specialist ca mine în ale somnului, dar în fine. Acum vă întrebați ce facem cu orele astea dormite în plus. Simplu! Le scădem în dimineața zilei de 1 ianuarie când ora 9 va deveni din nou ora zero deci vom sărbători Revelionul de două ori! E? Nu e genial, ia ziceți? Cred că aș propune o petiție pe tema asta, sunt convins că multă lume ar semna-o și s-ar reglementa de îndată pe tot mapamondul! Dar mai bine să mă gândesc la asta după ce mă trezesc mai bine. Cafeluța lui tanti Jeni mă așteaptă pe măsuța din bucătărie și mă atrageeeeee cu două mânuțe aburoase ce ies din ceașcă și care mă apucă de nas. De aia plutesc acum spre Cantină. Buuunnnn… Cum ajung în bucătărie, mânuțele alea mă lasă și mă apucă altele, la fel de aburoase și aromate, de data asta ieșind din cuptorul încins unde deja se rumenește cuminte o deeeeelicioasă ruladă de piept de curcan umplută cu tot felul d ebunătăți. Hai să vă explic cum procedează tanti Jeni la rulada asta minunată:

Păi la un kil jumătate de piept de curcan, tanti Jeni mai folosește patru morcovi, o ceapă roșie, o ceapă albă, o rădăcină de țelină, un ou, o lingură de făină, câțiva cartofi, trei ardei grași ( unul roșu, unul galben și unul verde), doi-trei căței de usturoi și condimente precum sare, piper, curry și un pic de ulei de măsline. Așaaaa… Țelina și morcovii sunt dați de tanti Jeni pe răzătoarea mică iar ceapa pe răzătoarea mare, după care le călește pe toate un pic și le amestecă cu oul și făina. Pieptul de curcan se taie în lungime, obținând o bucată plană, ca o foaie, așa. Se bate puțin cu gura sticlei și se condimentează pe ambele fețe. Buuun… Se întinde pe foaia de carne umplutura de legume și se rulează ușor, legându-se cu sfoară de bucătărie, să nu se desfacă și se călește un picuț în ulei, pe toate fețele geometrice. Tanti Jeni se ocupă acum de ceea ce vine pe lângă rulada asta: cartofii se taie cubulețe, mai mari, așa și se amestecă cu ardeii tăiați feliuțe, usturoiul, sare, piper, curry și un pic de ulei de măsline. Toate acestea se pun într-o pungă pentru friptură, iar deasupra se pune rulada. Înainte de a se lega punga, se adaugă o delicioasă cană de vin alb și se apoi se pune într-o tavă, la cuptorul încins, pentru vreo trei sferturi de oră. Se desface punga la gură și se mai lasă un pic la cuptor să se rumenească, apoi este gata de servit! Ce delicios e! Mai ales că tanti Jeni, pentru fiecare porție ne oferă ca și companion, un pahar de vin rosee… Mmmmmm… abia aștept să fie gata!

Miruna ne va delecta azi cu o specialitate de sezon: plăcintă cu dovleac și nuci. Păi, să vă explic cum se face: pentru aluat, ne trebuie niște făină ( vreo 300-400 grame), o cană de ulei, un pic de sare și o cană de apă fiartă. În grămăjoara de făină se face o gropiță și se picură ulei amestecând tot timpul până când se formează un amestec sfărâmicios. După care, se pune sarea și apa, până când se formează aluatul legat.

Trecem acum la umplutură: ne trebuie un kilogram de dovleac răzuit, 3 linguri de margarină, vreo 200 de grame de nuci mărunțite și puțin prăjite, vreo 10 linguri de zahăr și scorțișoară. Se pune margarina într-o cratiță, se pune pe foc, și acolo se călește dovleacul împreună cu zahărul și scorțișoara. După călire, se pune la răcit. Între timp, preparăm foile din aluat. Trebuie să iasă vreo 4 sau 5 foi, dar ar fi bine să fie subțiri pentru ca plăcinta să fie mai… mmmm… savuroasă. Pe fiecare foaie unsă în prealabil cu margarină se pune compoziția de dovleac, se presară nuci și apoi se rulează cu grijă. Se ia o tavă, se unge și ea cu margarină și apoi se pun rulourile în ea, presărând apoi deasupra zahăr, așa, ca o ninsoare de sfârșit de noiembrie. Zahărul ăsta are rolul de a face plăcinta mai crocantă. Se țin la cuptor până când rulourile capătă o nuanță aurie. Yuuummmmmmyyy… abia aștept să se aurească mai repede rulourile alea că nu mai pot de poftăăă…

Păi până sunt gata, mă duc să scot din pivniță vinul acela rose pentru ruladă, după care m-aș apuca să întocmesc petiția aia cu orele în plus… Aș scoate și măsuțele pe terasă dar totuși, chiar dacă e soare e cam friguț, așa că tooot la sala de mese servim meniul de azi. Hai fraților, deja e ora mesei, bunătățile sunt pregătite! Dați năvală și poftă mareeee!!!

Anunțuri

5 Responses to Ruladă delicioasă din bust de curcan. Plăcintă magistrală de dovleac.

  1. psi spune:

    miau! mi-au căzut mustăţile de plăcere! tanti jeniii! săru-mâna de masă! 😳 bun o fost!

  2. […] Dictatura Justitiei,CELLA, Doru, Gabriela Elena, Rokssana, Luna Pătrată,Gabi Cimpoca, Daurel , Tanti Jeni, Theodora, Ioan Usca Vania,Vania, […]

  3. viatanomada spune:

    maica, a mai ramas ceva si pentru mine, ca tarziu am aflat meniul si nu cred ca au mai ramas nici firimiturile!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: