Pateuri delicioase cu carne. Spaghetti cu ton muzical. Prăjitură cu nuci și bezea de cacao.

„Mă, Gheorghe! ” mă ia tanti Jeni de dimineață. „Ai stat ca mortu-n păpușoi ieri, de ziua ta, nu ți-e rușine?” Na, acu ce să zic? „Păi tanti Jeni, stai să vezi, a trebuit să răspund la urări toată ziua și pe e-mailuri și pe Facebook! Ba chiar și pe blogurile prietenelor noastre Psi și Redsky că mi-au făcut o surpriză tare frumoasă amândouă și cărora le mulțumesc cu drag pentru asta!” „Fie, te iert!” zise tanti Jeni și mă îmbrățișă afectuos, așa cum o face dumneaei de fiecare dată.

„La mulți ani, străine!” îmi ură Miruna cu vocea ei caldă și joasă și mă sărută pe amândoi obrajii. Simt că prind aripi și mă înalț, dar mereu mă izbesc cu capul de tavan, că doar suntem în bucătărie. Ufff…

Toate bune și frumoase la Cantină azi, unde avem un meniu tare special, creat de tanti Jeni și Miruna de ziua Sfinților Mihail și Gavrilă, ocazie cu care urăm un călduros La Mulți Ani, tuturor Mihailor, Mihaelelor, Gabrielilor și Gabrielelor, să fie sănătoși iubiți și fericiți, alături de cei dragi lor.

Dar cum cuvintele nu hrănesc decât spiritual, să vedem cu ce ne hrănim material și gastronomic astăzi în sala de mese a Cantinei Sociale.

Tanti Jeni fluieră și fredonează de zor prin bucătărie, un refren celebru, și anume „Marșul triumfal” din „Aida” de Verdi, și ne pregătește cu drag o porție de pateuri cu carne, prima-ntâi. Aluatul e făcut chiar de tanti Jeni, și anume din 250 de grame de făină, 200 de grame de unt și 200 de grame de smântână. Făina se cerne și se pune pe masa de lucru. În mijlocul grămăjoarei se face o gropiță în care se toarnă smântâna, se pune untul înmuiat și se presară puțină sare. Se amestecă totul până la omogenizare, se acoperă și pune la frigider pentru câteva ore. Între timp se prepară umplutura din jumătate de kilogram de carne tocată ( de două ori, așa îi place lui tanti Jeni), două ouă, o lingură de unt, două cepe și sare și piper după gust. Carnea se călește împreună cu cepele și apoi se adaugă sarea și piperul. La cerere se poate adăuga orice condiment, inclusiv puțină verdeață. Revenim acum la aluat. Îl scoatem din frigider se întinde cu făcălețul, se împăturește în trei într-un sens, apoi tot în trei în celălalt sens ( cred că așa a descoperit Moebius panglica aia de-i poartă numele), se întinde și se împăturește din nou, apoi îl lăsăm să-și tragă sufletul vreo jumătate de oră. În sfârșit, îl întindem din nou cu făcălețul, obținând o foaie de jumătate de centimetru grosime Un șubler, vă rog! Foaia asta se taie în pătrățele, și în mijlocul fiecărui pătrățel obținut se pune umplutura. Deaupra, se pune alt pătrățel. Seamănă cu un sandwich, dar nu, nu e timpul să mușcați din el. Colțurile pateurilor se pot apăsa cu furculița, pentru aspect. Se pun într-o tavă la cuptor și se scot când sunt, evident, coapte, pufoase și bune. Se servesc calde.

Pentru că știe că pastele sunt feblețea mea și, sper, și a voastră, tanti Jeni mai prepară și niște porții generoase de spaghetti cu ton. Rețeta e simplă, dragii mei: se combină 200g de roșii în bulion, 200g de suc de roșii, 1 lingură de ulei de măsline, 2 căței maidanezi de usturoi, 1 cutie de ton în ulei (mai mare, așa…), niște zahăr, sare, piper, busuioc și, să nu uit, vreo 400 de grame de spaghetti. Se pune uleiul la încins și punem la călit roșiile în bulion, sucul de roșii, usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, zahărul. Adăugăm și niște apă. Lăsăm totul la fiert până când sosul acesta scade la jumătate, deci cam o oră,o oră și un pic, la foc mic, pitic. Buuun… Tonul se scoate din cutie și se scurge de ulei. Sosul se ia de pe foc atunci când e gata și adăugăm în el bucățile de ton. Mai punem din nou pe foc să mai dea un clocot și gata. Pastele se fierb așa cum îmi plac mie, adică „al-dente”, în apă cu puțină sare și ulei de măsline. După ce se fierb se strecoară și se țin un pic sub un jet de apă rece. Tanti Jeni nu amestecă pastele cu sosul. Dânsei îi place să pună spaghetele pe farfurie și apoi să adauge sosul peste ele. Deasupra presară niște parmezan ras și decorează cu o frunză de busuioc, să fie așa mai… rococo. Mmmmmmmm….. splendid! Un companion bun la spaghetele astea este vinul roșu, dar ar merge și unul rosee parfumeee. Alegerea este a voastră.

Miruna cea dulce ne va delecta și ea cu ceva super-special la desert: și anume o splendidă prăjitură cu nuci și bezea de cacao. Combinația este absolut irezistibilă! Ia fiți atenți: pentru blat, Mirunica va combina 250 de grame de făină, 250 de grame de unt, 250 de grame de zahăr, un plic de zahăr vanilinat, coaja rasă tunsă și frezată de la o lămâie, o jumătate ( care vreți voi) de plic de praf de copt și vreo șase gălbenușuri de ou, roșii ca niște mici răsărituri de soare. Pentru glazură, prințesa dulciurilor va combina cu pricepere șase albușuri, 250 de grame de zahăr, două linguri de cacao, un plic de zahăr vanilinat și 100 de grame de nuci măcinate.

Buuuuunnn… Să vedem cum prepară Miruna blatul: păi freacă bine untul cu zahărul și zahărul vanilinat, apoi adaugă treptat gălbenușurile, unul câte unul, coaja rasă de lămâie și făina cernută și amestecată cu praful de copt. După ce se omogenizează compoziția, se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Miruna alege din rastelul cu tăvi una cam de 25 x 35 cm, pe măsuratelea. Pune tava la cuptor, la foc mediu, cam vreo 20 de minute, să se coacă cuminte blatul. În timpul acesta, cu măiestrie, Miruna folosește telul, această sabie laser Jedi a bucătăreselor din lumea-ntreagă, pentru a bate spumă albușurile, până se obține un nor tare, ca acela al cerului de dimineață. După ce adaugă zahărul, bate din nou până obține un soi de bezea tare. Încorporează apoi nuca măcinată, zahărul vanilinat și pudra de cacao, amestecând de jos în sus ca să se înglobeze mai bine totul. Urmează apoi marea asamblare: Miruna scoate blatul din cuptor, întinde uniform bezeaua peste el și, spre surprinderea blatului, e pus din nou la cuptor pentru încă 20 de minute, dar de data asta la foc mic, pitic. Ha! Și el, blatul, credea că a scăpat! După ce se scoate prăjitura, se lasă la răcit, apoi se taie felii și se pun pe un platou la dispoziția voastră. Poftă bună!

Hai că ne delectăm și azi cu bunătăți! Vă așteptăm cu drag pe toți, am scos și câteva mese pe terasă că e tare soare și frumos, deși e cam friguț! Hai, dați năvală și poftă mareeeeeeee!!!!!

 

Anunțuri

13 Responses to Pateuri delicioase cu carne. Spaghetti cu ton muzical. Prăjitură cu nuci și bezea de cacao.

  1. redsky2010 spune:

    meserieeeee! la fix ca vedeam o foame sora cu moartea! eh, acum parca vad altfel culorile vietii. hai sa traim!

  2. psi spune:

    miauuu… mi-au căzut mustăţile de poftă! 😳
    pateuri? paste? ton? bezea şi nuci? iooooi… vorba ceea, să moară calu ce de bunătăţi! să tot fie ziua ta cristi, că uite ce ne răsfaţă la cantină!

    • cristiangheorghe spune:

      poftă bună, pisic drag! Păi din punct de vedere al bunătăților de la Cantină, simt că ziua mea e în fiecare zi! 🙂

  3. Mariana spune:

    Am picat la fix!Asa se vede ca tanti Jeni te rasfata o zi dupa alta!Na!hai ca meriti prietene!E si daca tot am venit astept cuminte pateuri si prajitura ca sunt tare tentante pt.mine si azi nu am „papat”inca !si dupa ce „pap”tot mai vorbim de lumea asta „involburata” Hai sa traim cu toti si sa fim sanatosi si voiosi!

  4. Florina spune:

    azi mi-am cumpărat pateuri cu carne. 😀

  5. Mirela Pete spune:

    Cristian, se pare ca e ziua ta în fiecare zi! Si noi, păi noi profităm, că tanti Jeni e ospitalieră. Mulţumim! 😉

  6. silavaracald spune:

    La mulți ani, Gheo, de Sfântul Mihai și Gavril! 😀
    Iar ai ras toate oalele, de-am rămas cu buza umflată. 😦

  7. Catalin spune:

    melodia lui santana de la sfarsit e dea dreptul magica !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: