Ciorbă gustoasă rădăuțeană. Ghiveci savuros de post. Budincă de clătite în sos caramel

”Bre tanti Jeni, s-o apuca de nins azi?” întreb eu la cafeluța de dimineață. ”Ce e Gheorghe, ți-e dor de dat zăpada din curte? Că lopețile văd că le-ai pregătit…nu!” răspunse dumneaei drăgăstoasă cum o știți. Am oftat nostalgic și am mușcat din biscuitele în formă de ursuleț, cel pregătit ca în fiecare dimineață de dulcea Miruna: ” Nu bre, dar deja miroase a iarnă afară și vremea asta parcă arată a ninsoare…Vreau să ningă cu fulgi mari din ăia mari și pufoși, așa, știi matale! Să facem oameni de zăpadă în curte, să ne dăm cu sania… ”. Tanti Jeni tăia zarzavat pe tocător țac-țac-țac și punea oalele la fiert pe aragaz: ”Lasă Gheorghe, vine ea iarna acușica. Ia nu mai fi tu nostalgic ca Viilon, ăla cu zăpezile de altădată  și pune mâna pe cartofii ăia la curățat.

Uff, îi curăț, ce să fac? Cred că din cauza frigului de afară, tanti Jeni s-a calat pe făcut ciorbe și supe. Adevărul e că nu știu alt agent termic mai bun decât ciorbica. Ar mai fi vinul, ca atare sau fiert, însă licoarea asta nu ține de foame. Dimpotrivă. Așa că ciorbica e cea mai bună soluție: încălzește, hrănește și ne desfată simțurile cu arome și mirosuri de neprețuit. Un fel de trei în unu. În fine.

De dimineață, în cantină miroase excelent. Atât de frumos că mi s-a făcut o foameeee…. Că tanti Jeni s-a apucat să facă o bijuterie gastronomică: ciorbă rădăuțeană. Aflăm de prin ”almanahe” că Rădăuți e un oraș din județul Suceava cu 27.759 locuitori. Între timp or mai fi plecat din ei prin lume, mai știi? Numele orașului pare a data de pe vremea sosirii primilor investitori pe aceste meleaguri, romanii, și cică ar fi derivat din ”Rottacenum”, nume dat așezării de soldații romani ce-și făceau veacul prin garnizoana Siret. Romanii au plecat fără să înțeleagă nimic din ceea ce li s-a întâmplat p-aici și au venit, în locul lor,  slavii și apoi o comunitate de evrei veseli și întreprinzători care au înființat în Rădăuțiul medieval ceea ce știu ei mai bine: un târg. Mazel tov! Șvabii au venit pe timpul ocupației habsburgice. Deci cam aglomerat Rădăuțiul ăsta, de-a lungul istoriei. În fine, gata cu istoria că asta nu ține de foame.

Să revenim la cestiune. Deci ciorba rădăuțeană se compune din: un piept și spatele unui pui de găină 3 ardei grași de două culori ( 2 roșii, unul verde), o albitură ( care vreți voi, dar albitură să fie), o ceapă, 2 căței de usturoi, doi morcovi, 200 de grame de smântână ( mai grasă,așa), niște legume uscate, trei gălbenușuri de ou, sare și piper. Tanti Jeni face așa: fierbe carnea de pui împreună cu ceapa. În timpul ăsta se spală și se taie în cubulețe mici celelalte legume și se are grijă să se ia tot timpul spuma aceea care se formează în timpul fierberii puiului. După ce s-a fiert carnea, se scoate din supă și se adaugă în ea legumele. Cât timp ele fierb, tanti Jeni curăță carnea de pui de pe oase și le taie fâșii-fâșii. Oh, ce se mai pricepe tanti Jeni la asta! Carnea de pui tăiată se adaugă la ciorbiță, apoi se pun legumele uscate, sarea și piperul. Între timp, se pun într-un bol smântâna, usturoiul pisat și gălbenușurile de ou ( alea trei) și se amestecă până la omogenizare. Se ia ciorba de pe foc în momentul în care legumele se fierb și  ee adaugă și un polonic din ea în amestecul de smântână,  să se dilueze, apoi se adaugă smântânica asta diluată în ciorbă. Se mai fierbe puțin și ciorbica e gataaaa! Uraaaa! La masăăăă! Se servește adăugând în ea smântână și, după gust, niște oțet. Excelent!

Pentru cei care țin post, tanti Jeni s-a gândit să ne facă un ghiveci, de post, evident. Multe legume, ceea ce înseamnă multă savoare și vitamine. Păi la un kilogram de cartofi, tanti Jeni mai pune o jumătate de kilogram de dovlecei, o jumătate de kilogram de roșii, o jumătate de kilogram de morcovi, o jumătate de varză albă (bre, tanti Jeni, numa jumătăți? dar ceva întreg nu intră la ghiveciul ăsta? Hai că m-a auzit…) un kilogram de cartofi, un ardei gras mare și verde o legătură de mărar, una de pătrunjel, cinci cepe mari, o foaie de dafin și un sfert de kil de fasole verde. Mai intră și niște usturoi, piper și sare, dar astea după gust. Așaaa… tanti Jeni și-a pus la pick-up un disc cu muzică de cameră semnată Franz Schubert și s-a apucat să taie ceapa și ardeiul apoi le-a pus la călit. A adăugat apoi în ordine, așa cum intră în scenă și instrumentele muzicale în timpul concertului, morcovii, cartofii și dovleceii tăiați rondele, fasolea verde tăiată bucăți, și varza feliată.  După câteva minute, se pune apă în compoziție ( nu aia muzicală, aia din oală), dar atât cât să acopere legumele și se lasă la fiert la foc mic și vasul acoperit. După fierbere se adaugă usturoiul pisat, roșiile decojite și tocate, sarea, piperul și foaia de dafin, apoi se mai lasă la fiert vreo 10 minute. La final, când concertul de cameră este gata, în aplauzele mulțimii se presară verdeața tocată fin, și ghiveciul este pregătiiiit! Mie-mi place cu pâinică prăjită. E delicios!!!!

Miruna cea dulce ne-a pregătit azi o super delicatesă: budincă de clătite cu sos caramel. Deci la două clătite mai folosește 150 de grame de brânză dulce, 50 de mililitri de frișcă, o lingură de zahăr, iar pentru sosul caramel 100 de grame de zahăr și 200 de mililitri de smântână dulce. Clătitele se taie în patru fiecare și se umple fiecare sfert de clătită cu o cremă obținută din amestecul brânzei dulci cu frișca și cu zahărul. Sosul caramel se face topind zahărul într-o tigaie, iar după caramelizare punându-se smântâna cea dulce. Bucățile de clătite se pun pe o farfurie, iar peste ele se pune sosul caramel. Deasupra se ornează cu frișcă și bucăți de coajă de portocală. Wow! Irezistibil!

Hai că mâncăm bine și azi: fierbinte, gustos, hrănitor și plin de vitamine! Vă așteptăm așadar în ala de mese unde totul este deja pregătit. Dați năvală și poftă mareeeee!!!

Anunțuri

7 Responses to Ciorbă gustoasă rădăuțeană. Ghiveci savuros de post. Budincă de clătite în sos caramel

  1. psi spune:

    apoi dacă ceva îmi place mai mult şi mai mult, apoi îi ghiveciu! 😀 câte arome astăzi la cantină şi ce mai răsfăţ! miau! cât este de bun totul!
    zvon de iarnă vă aduc de la noi.. a nins puţin, cam cum ai pudra cu zahăr o prăjitură, iar termometrul a înţepenit la minus… motiv pentru care mai rămân puţin pe aici. brrr….

    • cristiangheorghe spune:

      Bine ai venit, Psi! Tocmai bună ciorbica asta, te încălzește mintenaș! Iar ghiveci, poți servi cât dorești! Poftă mare, pisic! 🙂

  2. Georgiana spune:

    Ciorba e gustoasă Ghiveciul e savuros. Budinca de clătite în sos caramel cum e? gustoasă sau savuroasă? :mrgreen:

  3. Georgiana spune:

    alooooo! aștept răspuns! 😀

  4. Georgiana spune:

    ca să știu dacă vin la cantină au ba!

    • cristiangheorghe spune:

      Vino, te așteptăm cu drag, cu ciorbica gustoasă, ghiveciul savuros și budinca delicioasă și pe masă 🙂 Adu vinu ăla și hai mai repede, da? 🙂

  5. Georgiana spune:

    aha! ei, dacă e delicioasă și budinca! hai că vin! cu vin. 😛 deși sunt convinsă că și numai prezența mea ar fi suficientă! 😳

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: