Guest-Star Day: Ada Grigorovici

Dragele mele, dragi mei, bine v-am regăsit! Hai că s-a terminat și vacanța de iarnă și concediile și toate sărbătorile de sezon, așa că de azi intrăm în program normal. Sper că ați avut parte de zăpadă pe unde ați călătorit și de zile frumoase și liniștite, iar acum ați revenit cu poftă de … era să zic de muncă, dar evident că mă refeream la cea de mâncare, că doar aia este obiectul activității noastre aici la Cantină, nu?

Azi, fiind joi, inaugurăm prima ediție din acest an la Guest-Star Day, așa că, pentru a începe anul cu bine, tanti Jeni s-a gândit să invite azi la Cantină o fată energică, veselă, deșteaptă și frumoasă ( nu neapărat în ordinea asta) și anume peeee….. aplauze și urale vă roooogggg…. pentru Adaaaa Grigoroviiici!

Iat-o pe Ada zâmbind irezistibil și pășind alături de tanti Jeni și Miruna în incinta Cantinei, acolo unde ne va dezvălui câte ceva din latura ei culinară și ne va răsfăța cu niște bunătăți delicioase!

”Sunt catalogată la prima vedere drept o fițoasă nesuferită, ca mai apoi să devin o persoană ok. Extrem de critică cu ce mă deranjează, spun totul în față indiferent de “rangul” persoanei cu care am de-a face, lucru care mi-a atras multe antipatii. Nu suport ipocrizia și pupincuristii și nu mă interesează decât părerea câtorva persoane despre mine. Un fel de Mama Răniților, Mama Dolores și Mama Omida, adică psihologul de serviciu, preiau eu toate problemele și, pe lângă, le mai spun si ce se va intampla si, culmea, am dreptate!!! Clar am buba la cap, dar într-un sens pozitiv, sunt ciudată și nu mă aștept să fiu înțeleasă și plăcută de toată lumea.” se caracterizează Ada pe pagina ” Despre” a BLOGULUI ei, subintitulat  ”Toantele nu merg în Rai”.  Interesantă afirmație, pe care o găsim argumentată în fiecare din postările Adei, fie că vorbește despre experiențe personale, călătorii, întâlniri cu prietenii ei și gașca ”Gunoierilor” sau savuroasele episoade din ”cuvinte –cheie de gugăleală” în care Ada ne dezvăluie cum ajung anumite persoane pe blogul ei personal prin intermediul Google.

Dar pentru că veni vorba de savuros, ia să vedem ce ne dezvăluie Ada din latura ei culinară în urma interviului luat de tanti Jeni, la obișnuita cafeluță servită pe măsuța din bucătărie. Să le ascultăm…

TJ:  Totuși, unde se duc toantele când se duc?

Ada: Eu, în optimismul și idealismul meu cred că se duc într-un loc unde nimic nu le va șterge zâmbetul de pe chip… Rai sau Iad… dar sa fie îndeplinită condiția asta, restul nu mai contează.

TJ:  Care a fost prima ta aventură culinară în bucătărie și cum s-a terminat?

Ada: Nu-mi aduc aminte exact când am avut prima tentativă de gătit, dar știu că de la bun început făceam omlete senzaționale. O adevărată aventură a fost când m-am decis la un moment dat să țin regim și am zis să mănânc niște cartofi copți… la microunde. Am setat la 20 de minute și m-am dus să mă uit la TV. După puțin timp am simțit miros de ars… iar bucătăria era învăluită într-un fum alb gros și cartoful scrum în cuptor încă arzând. Asta a fost o aventura pe care sigur n-o s-o mai repet, se putea sfârși mai grav.

TJ: Care membru al „găștii de gunoieri” e cel mai priceput la bucătărie? Ce specialitate e punctul său forte?

Ada: Din întâlnirile noastre, unele au fost la grătare la iarba verde, așa că nu le știu exact talentele de bucătari, deși mi-ar plăcea. Știu că Mărul gătea o grămadă de nebunii și ne făceau poftă pe blog, dar live s-au întâmplat numai grătare și mi-l aduc tare bine aminte pe Asterix grătărind cu mare artă.

TJ:  Ai călătorit prin multe locuri din lumea asta. Care bucătărie internațională te-a impresionat cel mai mult?

Ada: Fără îndoială bucătăria chinezească! Ce am mâncat acolo nu se compară cu nimic de pe la noi, chiar daca e gătit in stilul ăla. Chinezii știu să gătească gustos, sănătos și dietetic. Sunt gusturi și arome care nu mi-au fost pe plac, lucruri foarte extravagante, n-am încercat, dar ce am mâncat, a fost delicios!

TJ: Care din „cuvintele-cheie de gugăleală” te reprezintă cel mai bine?

Ada: Cred că cele legate de „femeia scorpion”. Variațiuni pe tema asta întâlnesc zi de zi dacă verific statisticile, caracteristici, noroc, dragoste, cum sa te porți cu ea, ce face, cum e etc. Ei bine, nu e nici pe departe scorpia pe bune pe care-o crede toata lumea! Sau poate e… nu se știe niciodată, în preajma ei trebuie să fii mereu în alertă.

TJ:  Ai întâlnit vreo femeie-Scorpion care gătește mai bine decât tine?

Ada: Da, mama! Dacă mi-aș enumera calitățile, recunosc, bucătăria nu ar fi prea sus în top. Dar mama… mama mea gătește divin! Fapt confirmat de prieteni de familie, rude mai îndepărtate sau apropiate, de mâncăcioșii șefi din casă și de mulți alții. Când o să mă fac mare, o să vreau să știu să gătesc ca mama!

Ahhh,ci nu vreau să mă gândesc ce delicios gătește mama Adei…. Mai bine să vedem ce ne gătește invitata noastră pentru ce deja m-a cuprins foamea… Cred că și pe voi! Să-i dăm cuvântul așadar:

” Astăzi vă voi pregăti un delicios Pui cu broccoli și smântână. Pentru această rețetă e nevoie de o caserolă de piept de pui, un buchet de broccoli proaspăt sau o punga de broccoli congelat, o cutie de smântână (150g), sare, piper, tarhon, oregano (se pot înlocui condimentele și cu altele, după gust) și jumătate de litru de vin alb.

Pieptul de pui se curăță, se taie în felii potrivite și se presară cu sare, piper, tarhon și oregano. Dacă aveți timp, se poate lăsa câteva ore în frigider, într-un recipient, împreuna cu vinul, pentru frăgezime și aromă. Dacă nu, așa cum este, bucățile de pui se vor pune într-o tavă unsa cu un pic de ulei de măsline, apoi se va turna vinul alb peste și se va pune la cuptor, cam jumătate de oră la 250 de grade. La jumătatea timpului, puteți întoarce bucățile de pui în tavă.

Între timp, se curăță broccoli-ul și se fierbe într-un clocot. Dacă este congelat, opăriți-l un pic.

Smântâna se subțiază cu apă amestecând continuu, până se omogenizează.

După ce puiul e aproape făcut, se pune în tavă peste el, broccoli-ul și smântâna uniform și se mai lasă maxim 10 minute. Apoi se servește cu poftă!”

Ahhh, și încă cu ce poftă! Pieptul acela e frăgeit de vin și are un gust absolut demențial… Potiți și gustați dragi mei, în timp ce o urmărim pe Ada cum ne prepară desertul:

” Pentru desert, voi pregăti un excellent Tort TELEVIZOR. Avem nevoie de următoarele  ingrediente:

Pentru foi: 50 de grame de unt, 1 ou, 50 de grame de zahăr, 3 lingurițe de cacao, 4 linguri de lapte, 1 linguriță de amoniac, 250 de grame de făină.

Se amestecă toate la un loc și se face o cocă. Se împarte în două și se coace pe fundul tăvii. După coacere se scoate imediat de pe tavă.

Pentru blat avem nevoie de: 4 ouă, 200 de grame de zahăr, 8 linguri de apă, 6 linguri de făină.

Se bat albușurile spumă, se pune câte puțin zahăr și ouă alternativ, câte un gălbenuș pe rând, se bat bine, apoi se pune făina în ploaie și se amestecă ușor cu o lingură. Se unge tava și se pune pergament, apoi se unge iar cu ulei și se toarnă toată compoziția.

Crema se prepară din: 500 de grame de lapte, 4-5 linguri de făină, 250 de grame de zahăr, 250 de grame de unt.

Se bate făina cu puțin lapte rece, se pun 50 de grame de zahăr și se pune și restul de lapte. Se pune pe foc și se amestecă până se îngroașă. După ce s-a răcit puțin se adaugă 50 g de unt. Restul de unt și zahăr se freacă spumă și se încorporează cu crema rece.

Foile și blatul se însiropează. Ordinea de așezare este următoarea: foaie, cremă, blat, cremă, foaie, cremă. Pe deasupra se rade ciocolată. Este recomandat ca tortul sa fie ținut o zi la rece înainte de a fi consumat.

Câââtt? O ziiii întreagăăă??? Uff, măcar să îl punem într-un frigider cu geam să-l putem admira toaaată ziua pe frumușelul acesta de tort…

Dar ce atmosferă sonoră ne propune Ada pentru azi? Ia să vedemmm…

”Dedicațiile sunt următoarele:

 că tot mă lăudam eu cu omleta

și asta

 pentru că mă umple de energie.”

Splendid! Ce atmosferă frumoasă e la Cantină azi! Bunătăți, muzică bună… păcat însă că ziua e pe sfârșite! Mulțumim din tot sufletul invitatei noastre pentru onoarea de a veni astăzi la Cantină și vă așteptăm și pe voi să vă înfruptați din bunătățile pregătite de scumpa noastră Ada! Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!

Anunțuri

3 Responses to Guest-Star Day: Ada Grigorovici

  1. redsky2010 spune:

    bravo ada, ai gatit superb astazi, pot sa certific ca tortul e bestial! ah ce zile frumoase la moeciu. te salut cu drag si-ti doresc numai bine!

  2. Ada spune:

    Te pup Anca, multumesc pt apreiceri! :*

  3. LiaLia spune:

    Si frumoasa si desteapta si gospodina, Ada le are pe toate! Daca o mai auziti si cantand, va indragostiti fara drept de apel, va garantez 🙂 Puiul ala cu broccoli o sa-l incerc in weekend. Pupez!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: