Chifleluțe drăguțe în sos Bechamel. Brioșele ghidușele cu mere și scorțișoară

 

”Ufff, ce să mai gătim oare azi?” întrebă tanti Jeni stând pe scăunelul ei preferat din bucătărie și sorbind din ceșcuța de cafea fierbinte și puternic aromată. Miruna își puse șorțulețul ei cel roz și scoase din debara merele pe care le cumpărase din piață cu ceva timp mai devreme: ” Am luat merele astea.. sunt frumoase dar cam mici! Cred că o să fac niște brioșe irezistibile din ele!”. Ah, deja visam la brioșele alea, la gustul lor minunat și la mirosul de desert bun, bun de tot.

”Ăăăă, tanti Jeni”, am îndrăznit eu, ” cred că la brioșele alea ale Mirunei ar merge la fix niște chifteluțe, ce ziceți?” Dumneaei se ridică de pe scăunel, își aranjă șorțul pe talie și suflecându-și mânecile spuse: ” Măi, Gheorghe, nu degeaba ai capu mare! Ia să scot eu carnea aia din congelator…”.

Zis și făcut! Tanti Jeni se va apuca de făcut niște minunate chifteluțe în sos Bechamel! Ia fiți atenți cum procedează dumneaei:

Pe masa de lucru sunt puse cu grijă toate ingredientele: 500 de grame de carne tocată ( porc cu vită, în cazul de față), doi cartofi medii, două cepe, două ouă, o lingură de pătrunjel verde, o linguriță de mărar verde, sare și piper după gust, făină, ulei pentru prăjit. Pentru minunatul sos, dumneaei va folosi: 30-40 de grame de unt, două de linguri făină, o jumătate de litru de lapte, 100 de grame de  smântână, zeama de la jumătate de lămâie, pătrunjel verde, sare, piper alb.

Pentru început, tanti Jeni taie ceapa felii și o călește în două linguri de ulei. După ce curăță și spală cei doi cartofi, îi dă prin mașina de tocat împreună cu ceapa călită și adaugă acest amestec la carnea deja tocată și ea. Sparge cele două ouă deasupra castronului și le lasă să se prelingă peste amestecul tocat, presară deasupra sare și piper, iar apoi pătrunjelul verde și mărarul. Cu mâinele ei pricepute, udate în prealabil, amestecă bine conținutul până la omogenizare, apoi formează chifteluțele, le dă un pic prin făină și le prăjește în ulei încins. Biluțele rumen-aurii sunt apoi puse la răcit într-un vas de Jena.

E timpul pentru sos acum: tanti Jeni pune la topit untul, apoi adaugă făina și le înfierbântă la foc mic, fără ca făina să-și schimbe culoarea.  Stinge amestecul cu o jumătate de litru de lapte fierbinte, adăugat în trepte și în timp ce amestecă având grijă să nu se formeze cocoloașe. Apoi pune sare, piperul alb după gust și zeama jumătății d elămâie care aștepta cuminte să intre în scenă. După ce adaugă și pătrunjelul tocat, picură cei 100 de mililtri de smântână care albește sosul într-un fel mirific. Sosul acesta este turnat de tanti Jeni peste chifteluțele care așteptau cuminți în vasul de Jena și sunt puse apoi la cuptorul preîncălzit, pentru vreun sfert de oră. Ahhh, delicios, fraților! Bun de te lingi pe degete, nu alta!

Să vedem cum procedează dulcea Miruna cu brioșele acelea:

Pentru un eșantion de șase bucăți, prințesa deserturilor va folosi: un ou bătut, 40 de grame de zahăr, 120 de mililitri de lapte, 50 de grame de unt moale, 150 de grame de făină, o jumătate de linguriță de praf de copt, un praf de sare, o jumătate de linguriță de scorțișoară, două mere mici și tocate mărunt ( nu rase pe răzătore, da?) și zahăr brun.

Pentru început, Miruna pregătește tava, hârtiile de brioșe și preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Apoi amestecă oul cu zahărul, laptele și untul moale într-un vas prietenos. Ca într-o ninsoare de Crăciun, cerne făina deasupra amestecului, praful de copt, sarea și scorțișoara, apoi adaugă merele curățate, spălate și tocate ( repet, nu rase pe răzătoare) și amestecă totul, nu prea mult, el trebuind să aibă un aspect mai cu cocoloașe, așa.

După ce împarte compoziția în șase părți, le pune în cupele de hârtie, apoi presară peste ele un praf de zahăr brun amestecat cu scorțișoară, și pune brioșele la cuptor pentru vreo jumătate de oră, când drăguțele de ele devin aurii cu o tentă maronie. Cred că nici un pictor nu a reușit să surprindă o culoare de genul ăsta. După ce sunt gata, Miruna pun ebrioșele la răcit și le pregătește pentru servire, cu un ceai de fructe sau de mere, absolut irezistibile. Ahhh, sunt așa de bune că se topesc în gură, lăsând în urmă aroma dulce de mere… 
 
Ei, dragilor, hai că suntem răsfățați și astăzi! Vă așteptăm cu drag și cu mesele pregătite, să degustați cele mai bune chifteluțe și cele mai dulci brioșe pe car ele-ați gustat vreodată! Dați năvală și poftă mareeeeee!!!

Anunțuri

5 Responses to Chifleluțe drăguțe în sos Bechamel. Brioșele ghidușele cu mere și scorțișoară

  1. mishulake spune:

    Aha, deja am plecat după ceva vin roșu de buturugă, c-ar merge cu chiftelele celea, zic eu.
    Săru’ mânușițele lu’ Miruna cea cu șorțulețu’ roz, irezistibila de ea, prințesa deserturilor… a deșerturilor…Parcă te văd….Miruna….

  2. Georgiana spune:

    Mishulake, iar nu ți-ai luat medicația! :mrgreen:

  3. mishulake spune:

    😕 😕 Georgia, dap din două, una ! Io o zic p-a treia. Ce sugerezi, că m-aș fi rătăcit p-aici sau că m-is olecă oniric, a?
    Io cu vinul tot vin !

  4. Angela Tocila spune:

    Deci… la felurile astea CHIAR voiam poze, pentru că sunt masochistă, frăţică. M-ai dezamăgit 😀

  5. matilda spune:

    Miruna, eşti o dulce ! Să ştii că mi-am notat reţeta pentru brioşe. Le „fabric” şi eu nepoţeilor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: