Guest-Star Day: Boglarka Costin

Nici nu se putea mai bine, dragele mele și dragii mei! Azi e și 1 Martie și joia de la Cantina Socială, deci cu adevărat o zi deosebită!

Drept pentru care, tanti Jeni și Miruna au invitat azi pe cineva cu totul și cu totul special: o adevărată artistă a torturilor! Doamnelooor și domniiiiiloooooorrrr!!! Aplauze și urale pentru Boglarkaaaa Costiiiiiinnn!!!

Ei da, aplauzele și uralele sunt pe măsură, mai ales că Bogi ( așa cum îi spun prietenii) nu a venit cu mâna goală azi la Cantină, ci a adus cu ea și o serie de exponate, pe care le veți viziona mai târziu.

Invitata noastră de azi este absolventă a două facultăți, ambele din Cluj: prima, Colegiul de Biblioteconomie, din cadrul UBB și cea de-a doua, secția Foto-Video-Procesarea computerizată a imaginii din cadrul Universității de Arta si Design. Deci, o artistă în toată puterea cuvântului, ale cărei  opere de artă le puteți admira AICI.

Mai degrabă le-aș numi torturi artistice, nu opere de artă. Anul acesta, de ziua fetiței mele am vrut să-i fac un tort mai special, învelit în pastă de zahăr și decorat cu cățeluși modelați din ciocolată, ea fiind înnebunită după câini și după ciocolată. Pentru asta, am început să mă pregătesc cu o lună înainte, m-am documentat mult de pe internet, am preparat pasta de zahăr și ciocolata de modelaj, am cumpărat materiale de lucru și m-am apucat de exersat. Tortul a avut mare succes, am fost chiar întrebată dacă l-am cumpărat de la o renumită cofetărie. Așa am prins curaj să merg mai departe cu acest hobby, am postat câteva poze pe facebook și prietenii au început să mă roage să le fac și lor torturi pentru diferite ocazii. În scurt timp, am ajuns să trimit torturi chiar și la Cluj sau Târgu Mureș. Vreau să și mulțumesc pe aceasta cale tuturor celor care m-au încurajat, au avut încredere în mine și mi-au dat șansa să creez aceste torturi.(…)  Internetul e cea mai mare sursă de inspirație, totul am învățat de pe bloguri, siteuri de specialitate, tutoriale și, bineînțeles, din propriile greșeli. La realizarea figurinelor mă ajuta mult și jucăriile și revistele, cărțile fetiței mele.”, declară Bogi într-un interviu.

Să vedem ce ne spune însă despre latura ei culinară:

”Îmi place să mănânc, dar prefer să petrec cât mai puțin timp în bucătărie, și mai mult cu fetița mea (are 4ani). Mâncarea mea preferată este creierul pane cu cartofi prăjiți, dar prefer să-l gătească altcineva, mie nu mi-a ieșit niciodată foarte bine. Gătesc mâncăruri cât mai simple și rapide, nu am răbdare pentru rețete stufoase. În prima fază am învățat să gătesc de la mama, apoi ajunsă în cămin studențesc, am învățat câteva lucruri și pe cont propriu. Acum, de multe ori inventez ceva în funcție de ingredientele pe care le găsesc în frigider, important e să fie gata în timp scurt.”

Păi mi se pare normal: mâncăruri simple, rapide, pentru a aloca timp cât mai mult creării torturilor artistice, nu? J

Dar să vedem ce ne mai dezvăluie Bogi în timpul discuției cu tanti Jeni la obișnuita cafeluță puternică și aromată servită la măsuța din bucătărie. Să le ascutăm…

TJ: Ce viitor au bibliotecile, în forma lor clasică, în era informațională?

Bogi: Cred că bibliotecile clasice nu mai sunt clasice de mult timp, înseamnă mult mai mult decât cărți și reviste, iar dacă continuă să țină pasul cu noile tehnologii și moduri de transmitere a informatiei, vor exista în continuare. Desi tot mai puțini sunt cei care citesc și merg la bibliotecă, îmi place să cred că întotdeauna va exista o anumită categorie de oameni pentru care cartea este de neînlocuit.

TJ: Ce fel de tort ți se pregătea în copilărie, cu ocazia zilei tale de naștere?

Bogi: Habar n-am, nu țin minte să fi avut vreun tort mai special în copilărie, nici de gustul lor nu-mi amintesc, nici de aspect.

TJ: Cum crezi că au evoluat torturile moderne față de cele de pe vremea Inchiziției?

Bogi: Fierul s-a înlocuit cu zahărul 🙂

TJ: Când ai făcut primul tău tort și ce succes a avut el?

Bogi: Nu țin minte primul tort, undeva prin liceu, probabil, a fost demult oricum. Primul tort învelit și decorat cu fondant l-am făcut acum aproximativ un an și a fost foarte apreciat, de atunci decorarea torturilor a devenit un hobby full-time pentru mine.

TJ: Ce stil din artă ai aplica la ornarea unei salate de Boeuf?

Bogi: Rococo 🙂 Chiar nu știu, nu mă pricep la ornat mâncare, decorez doar torturi.

TJ: Ce scenă din filmele clasice ale lui Disney ți-ai dori să imortalizezi pe un tort?  Dar din filmele de animație din ultimii ani?

Bogi: Din filmele clasice ale lui Disney am reprodus deja personaje, cele mai de succes fiind Pisicile Aristocrate, în schimb mi-ar plăcea să fac un tort inspirat din desenele rusești „Aventurile lui Cippolino”, unde personajul principal este o ceapă, înconjurat de alte personaje legume și fructe. Sau „Parisul vesel”, genericul Galei Desenelor Animate de pe vremuri.  Filmele de animație din ultimii ani nu prea le cunosc.

Ah, ce amintiri frumoase din copilărie… Musette, Jaune Tom, micul Robespierre… cu câtă emoție am privit ”Parisul Vesel” pentru prima dată… Cu aceeași emoție l-aș privi și acum! Dar să trecem peste momentul acesta duios al amintirilor animate și să vedem ce ne gătește astăzi Bogi, pentru că deja se apropie ora prânzului și ne e cam fomică…

”Mâncarea pe care o fac atunci când nu am timp sau chef de gătit este orezul cu pește și porumb:

Se pune la fiert un pahar de orez prefiert într-o cană de apă, și se pune sare. Se fierbe aproximativ 2 minute cu  capac, apoi fără, să rămână boabele întregi. Când e fiert orezul, se amestecă cu o conservă de ton în ulei și 2-3 linguri de boabe de porumb, eventual și puțină sare, după gust. Se presară cu pătrunjel verde tăiat mărunt și se stropește cu puțină zeamă de lămâie.  Poftă bună!”

Miammmm…. Ce gustos e! Ingrediente simple, dar combinate absolut delicios! E timpul să mai luăm o porție și să vedem ce ne prepară Bogi pentru desert:

”La desert vă propun un tortuleț ușor de preparat și răcoritor, cu ganache de ciocolată cu mentă, mie îmi place foarte mult această combinație:

Prepararea cremei se începe cu o seară înainte: 300 de grame de ciocolată neagră cu menta Anidor se topește în 250 de mililitri de  frișcă lichidă încălzită (folosesc doar frișca din smântână, nu vegetală) și se amestecă până la omogenizare. Se răcește bine de tot la frigider câteva ore sau cel mai bine de seara până dimineața. Apoi se bate cu mixerul până devine spumos și se amestecă cu încă 250 de mililitri de  frișcă bătută spumă cu două linguri de zahăr.  Această cremă se pune între straturi de pișcoturi de șampanie îmbibate în cafea, ca și la tiramisu. Se pune câteva ore la rece înainte de servire. Poftă bună!”

Mmmmm… ce arome încântătoare… să știți că a meritat așteptarea… pișcoturile, crema, au un gust sublim…. Cred că Bogi va mai trebui să prepare vreo câteva torturi din astea azi să ajungă la toți…

SĂ vedem ce ne propune ca ambianță sonoră invitata noastră de azi, în timp ce savurăm bunătățile făcute de ea și vizionăm exponatele cele dulci și artistice:

”Pentru că e cea mai bună trupă românească după părerea mea și au scos cel mai bun album unplugged pe care l-am auzit până acum:”

      

”Pentru că îmi aduce aminte de filmul lui Terry Gilliam și pentru că Pink Martini va concerta în Cluj la sfârșitul lunii mai: ”

           

Minunat, fraților, minunat! În sala de mese, s-a lăsat tăcerea… toată lumea ascultă muzica propusă de Bogi, mănâncă și privește cu admirație minunatele torturi prezentate de invitata noastră de azi. Vă invit și pe voi, dragii mei să treceți pe aici! Eu stau la intrare și voi împărți dragelor noastre vizitatoare câte un mărțișor și un buchet de zambile parfumate! Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!

Anunțuri

Un răspuns la Guest-Star Day: Boglarka Costin

  1. […] primăvară, pentru voi toţi: Ada Pavel, Adi Bontea, Dănutz, Georgiana, Flavius Obeadă, Tury, Cantina Socială, Cora Bogdan, Cosmin Ştefănescu, Cristian Gheorghe, Dana Pătrănoiu, Dr. Lecter, Lotussarina, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: