Ciorbică de găină. Clătite cu mere și sirop de arțar.

Dragele mele și dragii mei, bine ne-am regăsit! Nu știu ce ați făcut voi în weekendul acesta dar să știți că eu am am fost tare cuminte. Păi cum altfel, când m-a trimis tanti Jeni să întâmpin oaspeți dragi veniți de departe? Și uite așa, am petrecut ore minunate în compania dragei noaste pisici Psi, venite de la Brașov, a lui Tudor ( staupenet.ro) sosit din Focșani și a maestrului Coolnews, venit hăhăhăhăăă, tocmai din îndepărtata Germanie! Oameni faini, seară faină, ce să mai! I-am povestit lui tanti Jeni și dumneaei s-a bucurat foarte tare despre eveniment și s-a mirat ce cuminte am fost și nu am dat iama prin farfuriile oamenilor că doar știe ce pofticios sunt… În fine!

Eiiii, dar după cum știți, dragilor, săptămâna bună se cunoaște de lunea și ziua bună de luni se cunoaște de dimineață. Iar o dimineață perfectă este atunci când tanti Jeni, așezată pe scăunelul ei preferat din bucătărie, jumulește o găină. Acest act, profund bucătăresc, are rolul de a anunța pentru azi o masă delicioasă, deci o zi minunată de luni, așadar, ca o concluzie fericită, începutul unei săptămâni minunate și delicioase. Hai că v-am omorât cu logica asta deductiv-inductivă.

Să vedem mai bine ce face tanti Jeni cu găina aia grasă și frumoasă adusă din acel loc generic numit „la țară”, acolo de unde vin o mulțime de bunătăți.

Păi, da! Dragilor, e vorba despre o deeeeeelicioasă supă de găină cu tăiței făcuți de tanti Jeni, cu ouă din acelea cu gălbenușul roșu ca soarele la asfințit.

În afară de găina aceea rubensiană, tanti Jeni a mai pregătit pe masa de lucru următoarele componente chimice: un morcov mare și frumos, un păstârnac zglobiu, o bucată mică de țelină prietenoasă, un ardei gras și frumos, o rădăcină mică de pătrunjel, 250 de mililitri de suc de roșii, un litru de borș de casă, o legătură de pătrunjel verde, și un ou pentru dressing ( așa se cheamă dresul pentru ciorbă în termenii ăștia noi)

După ce a porționat tacticos găina, pune la fiert bucățile de carne în vreo 5-6 litri de apă. La primele clocote se spumează și se lasă la fiert cam o oră așa, până se înmoaie carnea. Apoi tanti Jeni se ocupă de zarzavat: ceapa tăiată mărunt, morcovul, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel curățate, spălate și tăiate cubulețe, ardeiul tăiat fâșii. Toate se adaugă apoi în ciorba care fierbe deja de o oră și se lasă acolo să stea cuminți cam juma de oră, la foc molcom. După aceea, tanti Jeni adaugă sucul de roșii, borșulețul, și mai lasă să fiarbă totul câteva clocote.

E momentul fabricării tăițeilor: într-o farfurie adâncă, dumneaei toarnă cana de făină, face o adâncitură în grămăjoara cea albă și toarnă acolo un oușor spart. După ce adaugă și un pic de sare, amestecă bine cu o furculiță făina cu oul, până la omogenizare și aluatul format îl frământă apoi cu mâna. Îl împarte în două și le întinde pe fiecare cu sucitorul, pe masa de lucru tapetată cu făină. Dup ce se usucă un pic foile, tanti Jeni le taie în fâșiuțe care se vor transforma în tăiței pufoși și delicioooooși. Tăițeii ăștia se pun în ciorbică atunci când e aproape gata, atunci când carnea și zarzavaturile sunt bine fierte. Iar acum, apoteotic, tanti Jeni presară deasupra ciorbei pătrunjelul tocat mărunt și se pregătește să dreagă ciorba cu un ou, pe care-l sparge întro farfurie, îl bate cu telul până devine spumă ( oușorul, nu telul) și adaugă la el un piuc de ciorbă, să nu se zdrențuiască. După ce toarnă și dressing-ul în ciorbă mai lasă un clocot și gataaaaaa!!!!

Ciorba se servește aburind, cu un ardei iute lângă rea pe farfurie. Mmmmm.. ce bună eeeee! Abia aștept să gustați și voi!

Pentru a completa acest delicios început de săptămână, Miruna cea dulce ne va delecta cu niște minunate clătite cu mere, stropite cu sirop de arțar. Yummyyyy!!!!

Ia fiți atenți cum se procedează: la două mere curățate și date pe răzătoarea mare, se mai folosesc 200 de mililitri de lapte, două ouă, un pic de făină, un vârf de cuțit de sare, o linguriță de unt topit și o lingură de zahăr brun.

După ce Miruna bate ouăle cu telul, adaugă laptele zahărul, sarea și pune făină cât să se formeze aluatul de clătite, așa, un pic mai gros. Merele se pun și ele în acest aluat, după ce se storc bine de zeamă și se amestecă totul bine-bine de tot până la omogenizare. Apoi Miruna toarnă cu polonicul ei micuț aluatul în tigaia cu ulei încins și face clătitele, pe care le așează stivă. La fiecare porție, prințesa dulciurilor toarnă siropul de arțar ce minunat. Ce bune și pufoase suuuunt! Nu mă pot opri din degustat clătitele astea! Sper să mai rămână și pentru voi…

Așadar, începem o nouă săptămână glorioasă la Cantina Socială! Bunătățile sunt gata și vă așteptăm cu drag! Hai, dați năvală și poftă mareeeee!!!!

Publicitate

13 Responses to Ciorbică de găină. Clătite cu mere și sirop de arțar.

  1. Georgiana spune:

    apropo de ouăle alea de le bate Miruna, ia să-mi pun și eu două la fiert! le-aș prăji, dar mi s-o terminat uleiul! Poftă bună!

  2. Georgiana spune:

    stai numai să pun baterii la teleportor!

  3. psi spune:

    nu mai bine făceam o supă, tanti jeni? că este de sezon, acuși încep răcelile și scăpam de hapciu! aa… găina e de la tudor, sigur… din microferma lui! 😆

    • cristiangheorghe spune:

      Da, da, găinușă din microferma lui Tudor! 🙂 Ciorbica e mai consistentă, cu borș de casă, acrișor și cu vitamine…. ce bună eeeee! 🙂

  4. Jeni, vezi ca astia de zic acu „dressing”, belesc gaina de piele inainte de a o baga la ciorba! 😀
    Si inca o treaba: exista pe undeva vreo descriere a Mirunei? 😀

    • cristiangheorghe spune:

      Ratatouille, bine că nu o penează cu epilatoru 🙂
      Despre Miruna, caută prin postările de la începutul blogului, undeva prin iulie/august 2009. De asemenea despre trecutul ei, pe la finele lui septembrie 2009 și 2010.

  5. xxl spune:

    Reteta de ciorba imi suna intr-un stil clasic perfect.
    Da’ borsul nu ar trebui nitel prefiert?
    Na, ca aproape am inceput sa vorbesc in rime :))

  6. […] noastră de la hanul berarilor are iz de poveste trecută prea repede, o întâlnire la care cantina socială a demonstrat că este loc în care oamenii lasă deoparte cuvintele cu care staupenet şi se […]

  7. Iti propunem o deosebita colectie de retete culinare, ideala pentru micile reuniuni cu prietenii. Nimeni nu va rezista gustului sau delicios!!…

    […]Ciorbică de găină. Clătite cu mere și sirop de arțar. « Cantina Socială[…]…

  8. […] noastră de la hanul berarilor are iz de poveste trecută prea repede, o întâlnire la care cantina socială a demonstrat că este loc în care oamenii lasă deoparte cuvintele cu care staupenet şi se […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: