Fazan la cuptor în sos de vin. Plăcintă cu ciuperci comestibile.

Că tot s-a deschis sezonul de vânătoare la fazani, am fost vizitați ieri, încă de dimineață de nea Dobre vânătorul, prieten bun cu tanti Jeni, care ne-a lăsat drept cadou doi fazani grași și frumoși, tocmai buni de băgat la oală. „Numa buni fazanii ăștia, domnu Dobre”, zise tanti Jeni, „și așa nu aveam ce să pun azi pe masă la musafiri, s-or fi plictisit de bucatele mele, mai băgăm și noi puțină varietate.”

Invitându-l pe nea Dobre la o cafea puternică și aromată, tanti Jeni s-a apucat degrabă să peneze fazanii, timp în care musafirul nostru se apucă de poveștile sale, vânătorești desigur, gen cum s-a luptat el cu urs grizzly taman pe lângă Brăila sau, încercând să prindă un stol de rațe sălbatice cu o capcană improvizată, a fost luat pe sus de înaripatele care se grăbeau să emigreze în țările calde, și nu a putut ateriza decât tocmai undeva în nordul Africii unde s-a împrietenit cu băștinașii și a participat alături de ei la câteva safari, devenind campion la vânat lei și declarat erou local. Din păcate nea Dobre nu a putut rămâne foarte mult la noi că-l căutase nevasta la telefonul mobil și pentru că nea Dobre nu răspundea fiind ocupat cu safari-ul din poveste, nevasta dumnealui i-a dat mesaj că dacă nu ajunge acasă în maximum 30 de minute, vajnicul vânător va mânca numai ciorbă de salată cât o trăi ea. Deci iată că și marii eroi au slăbiciunile lor. În fine.

În timpul acesta, ascultând cu interes poveștile marelui vânător, tanti Jeni a pregătit fazanii pentru a fi gătiți, cu ce credeți, cu niște vin roșu, sec și bun.

Așadar, la cei doi fazani, dumneaei mai pregătește pe masa de lucru: trei cepe frumoase, vreo 16 căței de usturoi vioi, un litru de vin roșu, un kilogram de cartofi, boabe de piper, cimbru, coriandru, foi de dafin și nu în ultimul rând două lămâi și trei portocale potrivite.

Tanti Jeni a pus încă de ieri fazanii curățați și spălați într-o cratiță, adaugă citricele tăiate rondele, ceapa tăiată solzi și cățeii de usturoi zdrobiți, împreună cu condimente puse după gust, acoperă cu vin roșu și lasă totul la marinat vreo 24 de ore, așa, în frigiderul cel prietenos.

Înainte de a-i scoate din frigider, tanti Jeni curăță cartofii, îi taie rondele și îi pune într-o tavă, așa, în stil artistic cum se pricepe dumneaei. Fazanii, tocmai scoși de la marinat, se împănează cu usturoi și se pun la odihnă pe patul de cartofi din tavă. Ce frumos stau ei, mititeii acolo! Se mai adaugă niște vin roșu și punem tava la cuptor pentru vreo două ore, stropind fazanii cu sosul din tavă, din când în când, pentru ca aceștia să nu iasă uscați.

Se servesc alături de cartofii rumeniți și de o salată de roșii, castraveți și ardei, tocmai bună!

Nu am decât un cuvânt pentru acest fel: de-li-cios!

Miruna cea dulce, la sugestia prietenului nostru Coolnews/Ratatouille, ne va răsfăța astăzi cu ceva deosebit, care poate fi servit fire ca antreu fie ca desert, după prteferința fiecăruia: o delicioasă plăcintă cu ciupeeeeeerci!

Pentru aluat ea va folosi: un pachet de unt, un oușor, 300 de grame de făină, un plic de praf de copt, o linguriță rasă, tunsă și frezată de sare și una similară de zahăr, iar pentru umplutură vreo 800 de grame de ciuperci, trei cepe mari și frumoase, 150 de grame de cașcaval, patru ouă, o legătură de mărar, un gălbenuș de ou, sare și piper după gust.

Miruna a pregătit aluatul încă de dimineață, amestecând ingredientele până la omogenizare, obținând astfel o masă compactă ce va sta câteva ore în frigider, învelit în folie.

Apoi s-a apucat de pregătit umplutura: a călit cepele până au devenit aurii, a adăugat ciupercile spălate și tăiate felii în prealabil, și cașcavalul ras, amestecând totul continuu. După ce a luat vasul de pe foc, a adăugat ouăle, și mărarul , amestecând până la omogenizare.

Acum intră din nou în scenă aluatul, care este scos din frigider și împărțit în două părți egale. Una din jumătăți este așezată pe masa presărată cu făină și întinsă până obținem un strat de câțiva milimetri grosime pe Miruna îl așează în tava tapetată cu făină și unt. Cu mânuțele ei delicata, așează apoi compoziția în tavă, uniform peste care așterne al doilea strat de aluat, la fel de gros ca și primul. Apoi, cu delicatețe, unge aluatul de deasupra cu gălbenușul de ou și pune plăcinta la copt la foc mediu, pentru vreo 40 de minute. Ahhhh, abia aștept să fie gata! Nici nu vreți să știți ce frumos miroase acum în bucătărie!

Hai că avem o zi minunată și azi la Cantină. Eu am pregătit în carafe vinul roșu ( ce ziceți de un Pinot Noir catifelat și tandru?) precum și un delicios cidru de mere și vă așteptăm drag și cu mesele pregătite… Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!!!

Publicitate

4 Responses to Fazan la cuptor în sos de vin. Plăcintă cu ciuperci comestibile.

  1. urmeaza si provocarea cu ciupercile otravitoare. Confiate neaparat! :))

  2. cristiangheorghe spune:

    Așteptăm cu drag 😀

  3. matilda spune:

    Uf ! Fazanul ca fazanul, dar plăcinţica…Sunt fan plăcintă cu ciuperci ! Mai e vreo tavă prin cuptor ?

  4. psi spune:

    a fost şobolănimea pe-aici! pfuaaaai! data viitoare, tanti jeni, ia-i tortul de biscuiţi dinainte că-l roade pe tot! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: