Piept generos de pui cu smântână și ardei copt. Brioșe cu vișine din compot.

Dragele mele, dragii mei, bine v-am regăsit. Hai că ploicica asta a picat tocmai bine, s-a mai răcorit un pic afară. Vreme tocmai bună de servit pe terasă cafeluța puternică și aromată făcută de tanti Jeni și de discutat ce s-a întâmplat azi-noapte în playoff-ul NHL. Discuții aprinse, desigur, cu tanti Jeni făcând diagrame ca să ne arate unde au greșit la marcaj ăia de la Toronto de au primit gol în „overtime” de la Boston și cum de idolul dumneaei, Ovechkin, nu a mișcat în front în fața celor de la New York Rangers. Pfuaiiii… Cred că dumneaei s-ar descurca mai bine ca Don Cherry, analistul de hockey de la ESPN, dar și-a greșit cariera. În fine, de greșit nu a greșit-o, dar dacă le-ar îmbina pe amândouă, ne-am delecta la emisiunile sportive de la ESPN urmărind-o pe tanti Jeni cum discută despre meciuri de hockey jumulind o găină în direct sau amestecând cu polonicul în oala cu ciorbă sau într-o tocăniță…. Mamă, ce rating ar face!

Dar până una alta, hai să ne delectăm cu bunătățile de azi făcute de tanti Jeni, aici în bucătăria Cantinei Sociale, unde îi este locul.

Ca să-și revină după dezamăgirile hocheistice de azi-noapte, dumneaei și-a pus la pick-ul din bucătărie o operetă sprințară și anume „Nunta lui Figaro” scrisă de domnul Mozart. În timpul uverturii acelea tonice, dumneaei așază pe masa de lucru din bucătărie o adevărată orchestră de ingrediente: un piept de pui dezosat, o ceapă medie, un cvartet de căței usturoi, un sextet de ardei copți mai zemoși așa, și 400 de grame de smântână. Backing vocals sunt asigurate de duetul binecunoscut, sarea și piperul.

Cu mișcări allegro ma non troppo, tanti Jeni spală pieptul de pui în mai multe ape, apoi, alegretto, îl taie cubulețe, și toacă mărunt ceapa și usturoiul. După ce încinge un pic de ulei într-un vas, pune la călit ceapa, iar după ce aceasta devine sticloasă adaugă usturoiul și pieptul de pui, sfârâind „adaggio” până se rumenesc.

Apoi cu mișcări largi, tanti Jeni toarnă smântâna peste compoziție și lasă totul la bolborosit la foc mediu până scade sosul, condimentând apoi cu sarea și piperul.

La final, apoteotic se adaugă ardeii copți, împreună cu zeama lor care aduce un aport important aromei irezistibile. Mmmmmm… delicios! Se acoperă vasul vreo zece minute înainte de servire.

Garnitura este asigurată de un puree de cartofi pufos și auriu, așa cum numai tanti Jeni știe să-l facă. Ahhh, ce bun o să fie! Vom aplauda cu toții strigând: „biiis, biiis!”

Cind este gata se pun ardeii copti (daca au lasat zeama e si mai bine se pune si ea in amestec, aroma spune totul! Se acopera si se lasa 10 min. inainte de a fii servita.

 

Găsind în cămară niște borcane cu compot de vișine ( unde erau de nu am dat eu de ele până acum?!?!?!), Miruna cea dulce s-a gândit să le valorifice creând un desert super-special: brioșe cu vișine.

Pentru asta, ea va combina: două ouă, 400 de grame de făină, 500 de grame de vișine din compot, 200 de grame de zahăr, 200 de mililitri de ulei, 300 de mililitri de iaurt, o linguriță de sare, sucul și coaja de la o lămâie, și un plic și jumătate de praf de copt.

După ce amestecă cu telul ouăle cu zahărul până la dublarea volumului compoziției, Miruna adaugă uleiul, un pic câte un pic, amestecând încontinuu. Apoi pune sarea, coaja de lămâie și zeama, iaurtul, amestecând mai departe. La final, pune făina și praful de copt. Buuun. Când compoziția este omogenă, pregătește hârtiuțele de brioșe, le umple cu compoziție și pune în fiecare câteva vișine. Totul se pune la cuptorul încins la 175 de grade, pentru vreo jumătate de oră. După ce sunt gata, prințesa dulciurilor le pudrează cu zahăr. Mmmmm…. Se topesc în gură de pufoase ce sunt!

 

Cam asta e pentru azi, dragilor! Mâncărică bună, vinișor bun ( Fetească Albă, la puiul acela delicios), ce ne mai trebuie? Vă așteptăm cu mesele pregătite, așadar! Hai, dați năvală și poftă mareeeee!!!

 

Publicitate

4 Responses to Piept generos de pui cu smântână și ardei copt. Brioșe cu vișine din compot.

  1. April spune:

    Care ploicica, unde?? Trimite si in nord una zdravana 🙂 si daca tot dai o fuga pana la gara, pune si niste ardei copti, hmmm ce pofta mi-ai facut! Ah, sa nu uit, multumiri printesei dulciurilor pentru briosele cu visine, delicioaseeeee!!

  2. matilda spune:

    Tocmai acum, cind nu pot ajunge la masa, sunt atitea bunatati….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: