Dragele mele și dragii mei, bine ați revenit în frumoasa zi de joi, aici la Cantina Socială. Frumoasă ziua de joi, dar cam noroasă și cu predispoziție de activități in-door, cum ar veni gătitul, cititul sau jucatul pe Facebook.
Aoleu, că veni vorba de jucatul ăsta, să știți că e mare fierbere aici la Cantină! De fapt, totul a început de la Miruna care, căutând niște articole despre dulciuri, a dat peste jocul acela pe Facebook în care trebuie să potrivești niște bombonele până termini nivelul. Știți voi care, Candy Crush. Și dă-i un nivel, dă-i două nivele, până când a molipsit-o și pe tanti Jeni. Să te ții acum întrecere între ele două: care face scorul mai mare, care trece de nuștiucare nivel mai repede și așa mai departe. Curată competiție, monșerilor!
Evident, acuma dumnealor se gândesc pe ce platformă sau ”device” se sparg mai bine bombonelele alea: să fie Android, să fie iOS? Ce tabletă e mai performantă? Care are viteză mai mare și pe ce ecran sunt mai frumos colorate bomboanele?
Din acest motiv, astăzi la Guest-Star Day avem ca invitat un specialist în asemenea evaluări: doamnelooooor și domniloooooor, aplauze furtunoase și urale pentruuuu Zoltaaaan Martoooon!
Evident, domnul Zoli nu a venit cu mâna goală, ci cu niște device-uri pe care tanti Jeni și Miruna le vor evalua degrabă, în timpul în care noi, ceilalți, vom evalua talentele culinare ale invitatului nostru de azi.
Dar să vedem cum se prezintă dumnealui invitaților de la Cantină:
”Sunt Zoltán Márton, pasionat de IT&C, gadgeturi, călătorii și mâncare bună.
Primii 30 de ani le-am petrecut in Oradea, cel mai elegant oraș din țară și, de fiecare dată abia aștept să ‘trec pe acasă’.
După 3 ani de locuit în Timișoara, de 3 ani trăiesc în București și încerc să ”profit” cât mai mult de avantajele Bucureștiului: lansări, evenimente IT&C, apropierea de mare, etc.
Am și un mic blog http://z0ltan77.com/, unde pe lângă CP din IT&C, public scurte review-uri despre gadgeturile care ajung la mine, scurte jurnale de călătorii și rețete.”
Să știți că blogul acela de care pomenește dumnealui nu este deloc mic, dimpotrivă. Acolo veți găsi review-uri complete, competente și obiective despre tablete, smartphone-uri, tendințe din piața IT, sisteme de operare, aplicații, și nu în ultimul rând impresii de călătorie, degustări de vinuri și diverse rețete culinare pe care domnul Zoli le-a gătit de-a lungul timpului. Un blog complet, ce mai!
Haideți să vedem ce ne va mai spune invitatul nostru de azi în cadrul interviului luat de tanti Jeni, evident în timp ce dumneaei mai aranjează pe o tabletă niște bombonele pentru a completa un nou nivel la Candy Crush:
T.J.: Pe ce tăviță ar merge servit un mic dejun la pat: iPad, Samsung Tab sau Microsoft Surface?
Zoltan: Pe un iPad, deși nu sunt fan Apple, la tablete parcă tot iPad-ul e vărful.
T.J.: De când ți-ai descoperit pasiunea pentru gătit și care a fost primul fel pe care l-ai preparat?
Zoltan: Pasiunea am moștenit-o de la tata, dar am descoperit că mă descurc în anii in care am stat, aproape 2 ani, singur prin Timișoara(prietena, viitoarea soție, fiind locată în Bucuresti).
Primul fel au fost niște ciocănele cu cartofi la cuptor.
T.J.: Care este bucătăria internațională preferată?
Zoltan: Foarte sincer, bucătăria ungurească, dar îmi place foarte mult și cea asiatică și cea israeliană și peste tot unde călătorim, gustăm mâncarea locală.
T.J.: Care variantă de Android se va numi, în sfârșit, ”Apple Pie”?
Zoltan: 5.0 Key Lime-ul
T.J.: Ce fel de mâncare ar reprezenta cel mai bine zona Bihorului?
Zoltan: supa de duminică, adică supa de găină gătită în cucta și cu tăiței de casă. Și paprikas-ul, desigur și gulyás-ul.
T.J.: Care ar fi un ”top 3” al vinurilor gustate de tine până acum?
Zoltan: Royal Tokaj 2006 Mézes-Mály hatputtonyos, un vin regal, de o finețe și eleganță incomparabilă, apoi cel mai bun rose românesc – Rose-ul Terra Romana de la S.E.R.V.E. și Cabernet Sauvignon „Castelul Huniade” de la Cramele Recaș, 2011.
Ah, bună supica aia de care pomenește domnul Zoli! Mai ales cu tăițeii aceia de casă, galbeni și gustoși… Mmmmmm! Hai că m-a cuprins foamea! Tocmai la timp, pentru că invitatul nostru și-a pus șorțul de bucătărie și ne va delecta azi cu ceva deosebit. Ia să vedemmmm:
” Ca fel principal, vă voi prezenta gulașul..
Gulaș-ul de vită, mâncare tradițională ungurească, are tradiții populare, având ca origine momentul în care ciobanii migratori, fiind departe de casă, aveau nevoie să prepare mâncare hrănitoare în condiții adeseori neprielnice. Atunci au inventat aceasta mâncare foarte gustoasă și hrănitoare. Se poate face in multe feluri și tot originală e. Sunt variante și variante, mai înspre tocană, mai înspre supă, dar sunt câteva elemente/condimente care îl fac original și care fac diferența (boia, care trebuie sa fie un paprika unguresc veritabil, chimenul și altele), eu acum am pregătit varianta înspre supa, dar supa după care nu-ți mai dorești felul 2 🙂
Ingredientele folosite sunt: 1,5 kg de carne de vită, 1-2 cepe (sau una mare), 2-3 bucăți de usturoi, 2-3 morcovi, o țelină, 2 ardei grași sau kapia, un ardei iute, 2-3 roșii, 1,5 kg de cartofi, 1 lingură de chimen, o lingură mare de boia dulce, 1/2 lingură de boia iute și/sau pastă de ardei iute, câteva boabe de piper, sare, 50 g de untură, 1 legătură de pătrunjel
Se pregătesc și se curăță legumele: apoi ceapa se taie cubulețe, iar morcovii în fâșii dar nu f. lungi, 5-6 cm.
Se alege o oală încăpătoare în care se pune untură. Cand aceasta s-a încins se introduce ceapa, se călește un pic se pune carnea tăiată cubulețe (nici foarte mici, nici foarte mari) se pune boia (pe cat posibil un paprika unguresc, e o diferență mare), se adaugă chimenul și sarea și se lasă un pic până carnea se albește. Se amestecă din când în când să nu se ardă nici chimenul nici boiaua, se lasă până lasă suc iar când carnea începe să se rumenească, se introduc legumele și usturoiul, care mai lasă și ele un pic de suc, apoi se pun vreo 2 litri de apă și se lasă vreo jumătate de oră să fiarbă. Când e pe jumătate fiartă, se introduc roșiile și cartofii tăiați cubulețe, nici astea nu foarte mici, ci potrivite, se mai pune sare, ardei iute sau pastă de ardei iute, se introduce legătura de pătrunjel, se mai completează cu vreo 2 litri de apă și se lasă la foc mediu/mic încă o oră.
Va fi foarte gustos și hrănitor și cu, și fără smântână. Dacă a ieșit prea iute (mie mi se mai întâmplă) smântâna ajută să mai potolească iuțeala.
Ușor puteți opta si pentru varianta de tocană: nemaipunând apă la ultima fază, gulașul se îngroașă frumos și se pot pune găluște dacă vă place. Poftă bună!
Mmmmm! Ce bun eeeeee! Ah, dragilor, deja m-am abonat la a doua porție! Tocmai la timp, pentru că domnul Zoli deja se gândește la desert:
”Vă voi oferi astăzi, un desert delicious si simplu, pe numele lui Lapte de pasăre:
Ingredientele folosite sunt: 1 l lapte, 4 ouă, 4 linguri zahăr.
Se bat albușurile foarte bine până se fac spumă, în așa fel încât poți să întorci castronul invers, fără să cadă compoziția. 🙂 Se adaugă la ele 1-2 lingurițe de zahăr și un plic de zahăr vanilat.
După aceea se pune laptele la fiert la foc mic. Până se fierbe laptele, se freacă gălbenușurile împreună cu cele 4 linguri de zahăr și puțină coajă de lămâie iar apoi se adaugă la compoziție, treptat, câte o lingură din laptele de pe foc, până când compoziția se subțiaza (ca laptele) și ajunge la aceeași temperatură cu laptele de pe foc.
Apoi adăugăm această compoziție de gălbenușuri în lapte, amestecând continuu. După ce se omogenizează totul, adăugăm cu o lingură bulgării de albuș – adică cu o lingură formăm bulgări de albuș. Aceștia se întorc ușor după un minut.
Când bulgării sunt gata, oprim focul. Se servește rece și se mai poate orna cu sirop de ciocolată. Poftă bună!
Ahhh, bun și dulce acest desert. Este incredibil cum un desert așa de simplu poate fi așa de delicios! Miam, miammmm…
Muzică frumoasă, preparate delicioase, ce să mai, lucruri tocmai plăcute pentru a sta în sala de mese a Cantinei în această zi noroasă!
Vă invităm și pe voi așadar să gustați din aceste delicii, timp în care tanti Jeni și Miruna testează cu domnul Zoli tabletele alea. Să vedem la ce se vor hotărî, au timp până diseară…
Hai, dați năvală și poftă mareeeee!!!
pfuaaaai…. ce dezmăţ aici! gulaş şi lapte de pasăre!

uite-aşa am rămas după ce am citit:
:))
Pisic, cred că ține cald tastatura aia. E Relaxa? 😀
ei, relaxa! e tortura! 😆
acu serios, nu puteai să postezi şi tu aşa, mai pe sară?
nu, că mai pe sară îngrașă 😀
la tine! la mine nu! 😛
doaaaamne, tanti jeni, mai traiesti? vad ca esti in vacanta de vreo 3 luni…
delicios
[…] pe hârtie cât mai curând, cu tot cu poezia socială. semne de carte nouă am primit şi de la tanti jeni pe care nu au furat-o extratereştrii ci este ocupată să pună pe hârtie aventurile ei şi un […]
Salutare am descoperit blogul tau si nu pot spune decat: Felicitarii! Il adaug la favoriti si promit ca revin sa citesc noile postari.
Salutari.