Suberek. Cataif

Ufff…. Hai că m-am îndurat să mai trec și eu pe la Cantină. Chiar îmi era dor de locul acesta drag pe care-l vizitez din ce în ce mai rar în ultima vreme, dar promit că nu se va mai repeta. Trece ea, iarna, cu starea asta a mea de hibernare cu tot, stați fără grijă.

Până una alta, să știți că ne-am înscris la concurs. E vorba de „Festivalul Blogurilor Gustoase” de pe gustos.ro, unde participăm cu câte trei postări la categoriile „Fel principal” și „Supe și ciorbe”, acolo unde tanti Jeni este o maestră desăvârșită, după cum bine știți. Ne puteți ajuta să ajungem în finală ( top 10), dacă ne veți vota AICI
la categoriile C și D. Votul nu se face zilnic, ca la alte concursuri, însă trebuie să vă faceți cont pe gustos.ro pentru asta, operațiune care se desfășoară repede și fără dureri. Mulțumim anticipat pentru suportul vostru neprețuit!

Eiiii, dar fiindcă veni vorba de măiestria lui tanti Jeni, hai să vedem ce a pregătit astăzi, că deja mi-e o foameeeeee…. Pfuaaaaa… nu pot să cred! Azi tanti Jeni s-a gândit să ne răsfețe cu o specialitate orientală de excepție și anume cu suberek! Mmmmm… abia aștept să fie gata!

La 800 de grame de făină, dumneaei mai combină cam 300 de mililitri de apă călduță, trei lingurițe de sare și două lingurițe de zahăr. Tanti Jeni frământă coca cu mâinile ei pricepute, adăugând treptat apa și făina. Coca rezultată nu este nici foarte moale dar nici foarte vârtoasă, ci așa, potrivită. După frământeala asta, efectuată energic pe acordurile piesei pentru pian „Allegro barbaro” de Bela Bartok, tanti Jeni taie aluatul în fâșii lungi și grosuțe, pe care apoi le face bile. Nu, nu sunt pentru biliard, stați liniștiți. Bilele astea sunt întinse apoi în formă de foi rotunde și subțirele, cam de 3-4 milimetri grosime. Deși nu are șubler sau micrometru, tanti Jeni se descurcă la fix, ieșindu-i cam 20 de foicele d-astea de aluat, din cantitățile folosite.

Booooonnn… Trecem acum la umplutură, unde tanti Jeni a folosit cu succes 450 de grame de carne tocată de vită, 3 cepe mari și uscate, un ou, o lingură de piper și sare, așa, după gust. Ceapa o taie foarte mărunt și o amestecă cu carnea, oul, sarea și piperul, omogenizând bine această compoziție. După care, urmează asamblarea: pe fiecare foaie întinsă, se pune o lingură de umplutură, se întinde pe jumătate de foaie, apoi cealaltă jumătate se pliază, rezultând astfel bucățile de suberek. Marginile se presează cu degetele , închizând ermetic umplutura în interior, apoi, cu un cuțitaș, se taie cam la un milimetru bordura de aluat rezultată prin presare.

În tigaie, tanti Jeni pune ulei cam de 2-3 centimetri și îl încinge foarte bine, punând apoi bucățile de suberek la prăjit. Ahhh, ce rumene și frumoase sunt! Tanti Jeni le pune într-un vas de inox pe care îl acoperă apoi, pentru ca aburi să frăgezească bine aluatul , făcându-l moale și pufos. Un deliciuuuuuu….

Pentru a rămâne în zona culinară de inspirație orientală, Miruna ne pregătește azi un cataif cu frișcă, dulce ca zâmbetul ei. Prin mânuțele ei delicate vor trece 500 grame de fidea, 400 grame de zahăr, 500 grame de frișcă, esență de rom și zahăr vanilat. Miruna unge cu delicatețe și măiestrie o tavă cu unt, apoi așează în strat subțire fideaua. apoi pune cu grijă tava la cuptor pentru vreo 10 minute până când fideaua se rumenește ușor. Între timp, ea pregătește siropul: pune zahărul la fiert în 400 ml de apă și după ce s-a îngroșat adaugă esența de rom și zahărul vanilat. Siropul se toarnă peste fidea și apoi se mai pune la cuptor pentru vreo 20 de minute. După ce se scoate din cuptor se lasă la răcit și apoi se întinde deasupra frișca bătută cu zahăr. Super crocant! Super dulce! Super Miruna!

Ei, dragilor, meniu de răsfăț și azi la Cantină. Suberek-ul este fierbinte iar cataiful așteaptă cuminte în frigider să fie servit. Voi ce mai așteptați! Hai, că e ora prânzului! Dați năvală și poftă mareeeeeee!

 

Anunțuri

10 răspunsuri la Suberek. Cataif

  1. matilda spune:

    Tanti Jeni, cataiful e grozav ! Aşa că te-am nominalizat la concursul ” Blog de blog 2010″ . Succes !

    • cristiangheorghe spune:

      @matilda: mulțumiiiiim! e o onoare pentru noi să participăm și anul acesta la concursul organizat de doamna Lucia, ”Blog de blog”!

  2. viatanomada spune:

    pfuaiiiiii,cataif,o nebunie Tanti Jeni,doua portii.Am trecut si pe la Zana si acolo am mancat un cus/cus fenomenal,am macat nesperat de bine azi.

  3. April spune:

    Votat la ambele categorii!
    Succes tanti Jeni!

  4. […] bloggeri: Daily Cotcodac,  Silavaracald 17. Blogul pasiunii (profesiune, hobby): Mirela Pete,  Cantina Socială, Gradina visata, Zâna Eficienţei 18. Premiul de popularitate: Redsky, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: