Bine v-am regăsit dragi prieteni, după o nouă pauză săptămânală, timp în care am fost după brad, globuri, beteală, clopoței, steluțe și alte podoabe, pentru a face Cantina Socială frumoasă cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Ufff, abia aseară târziu am revenit la scumpa și draga noastră Cantină… Nici nu am despachetat bine cumpărăturile azi dimineață, că tanti Jeni, încă de dinainte să pună la făcut cafeaua de dimineață, s-a apucat de conspectat diverse publicații legate de tehnologia informației. Laptopuri, smartphone-uri, tablete… Pfuaa, zic, să vezi ca dumneaei vrea să-mi ia un gadget cadou de Crăciun, ce bine! ”Tanti Jeni, cred că un Samsung Notes sau Galaxy mi-ar fi chiar de folos!”, încerc eu să-i sugerez… Dumneaei îmi răspunse drăgăstoasă cum o știți: ” Băi, Gheorghe, da un polonic după ceafă nu ți-ar fi de folos? O să vezi atâtea galaxii după aia de nu o să poți să le numeri! Hai pune mâna și aranjează p-aici că ne sosește invitatu și n-am făcut mezamplasu!” Pfuaaa, deci clar. Azi avem un invitat expert în tehnologia informației, de aia studia așa tanti Jeni… Dar cine o fi? Ah, iată-l că apare pe alee, spre bucuria lui tanti Jeni și Miruna care-l așteaptă cu mare drag: doamnelooooor și domnilooooorrr!!!! Aplauze furtunoase pentru Daaaaan Dragomiiiiiiirrrr!!!
Invitatul nostru pășește spre incinta Cantinei însoțit de tanti Jeni și Miruna și se duce direct în bucătărie acolo de unde vine mirosul de cafea puternic aromată.
Dar cine este Dan Dragomir? ” Cam prin 1989, ai mei mi-au făcut bucuria să îmi cumpere un computer. Se chema C.I.P. parcă, şi mergea cu celebrul sistem de operare BASIC, iar orice aplicaţie trebuia încărcată de pe bandă magnetică. Atunci am descoperit prima oara lumea IT, aplicaţiile create de la zero, dar şi jocurile (ah, da, mai jucasem celebrul ping-pong pe televizorul alb-negru). Dar de aici s-a născut pasiunea mea pentru tot ce ţine de informatică si IT.”, ne spune Dan pe pagina DESPRE a BLOGULUI său. Tot acolo el continuă: ” Am ajuns după aproximativ şase ani de presă (de la reporter de teren la editor în echipa J.N.) să scriu pentru cel mai mare ziar de business din Romania (ZF), despre Internet, comunicații, gadgeturi, tehnologii. Am făcut interviuri faţă în faţă cu directori executivi, cu antreprenori, directori de marketing și vânzări, directori financiari și directori IT. Am ajuns astfel să cunosc afacerile din interior, atât în media, cât şi business-ul IT, iar experienţa în domeniul comunicării este la fel de extinsă. Așa mi s-a deschis gustul pentru antreprenoriat. Acum mă ocup de blog, social media, comunicare în social media şi campanii online. Ofer consultanţă pe proiecte online unor branduri foarte mari. Sunt online de aproape 14 ani.”
Interesant. Iată un om care face ceea ce îi place. Semănăm din punctul acesta de vedere: dumnealui studiază cu pasiune business-ul IT iar eu studiez, tot din plăcere, bunătățile lui tanti Jeni. Voila! Trebuie să menționăm că blogul lui Dan este foarte apreciat de către specialiștii media IT&C, aceștia acordându-i diverse premii dintre care menționăm : Cel mai bun blog de tehnologie – RoBlogFest. ( martie 2011) și Cel mai bun jurnalist-blogger din IT&C – Comunicatii Mobile.( decembrie 2011)
Că veni vorba de bunătăți, să vedem cum se prezintă Dan din punct de vedere culinar, vizitatorilor Cantinei Sociale: ”M-am apucat de gătit abia de câțiva ani, după ce am decis că fast food-ul dăunează grav sănătății și am descoperit diverse specialități călătorind mult peste hotare. Evident, aveam noțiunile de bază, mai ales mâncarea românească, dar sunt un mare fan al condimentelor și al mâncărurilor exotice. Nu am foarte mult timp pentru gătit, dar îmi place bucătăria mediteraneană. ”
Bun așa: cui nu-i place mâncarea exotică? Hmmmmm…. Deja îmi zboară gândurile la bunătăți mirobolante…. Dar să le păstrăm până după interviul de la cafeluța servită d etanti Jueni, în urma căruia vom afla mai multe despre latura culinară a lui Dan:
TJ: Pe ce tăviță ar merge servit un mic dejun la pat: pe un iPad sau un Samsung Tab?
Dan: Am văzut o demonstrație în care oamenii tăiau pâine pe un Asus Transformer. Din păcate nu ar merge pentru micul dejun datorită ecranului mic J Poate pe un laptop mai degrabă.
TJ: Ce joc de pe bătrânul C.I.P. – Spectrum vă lipsește cel mai mult?
Dan: Mi-amintesc cu drag de Lemmings:
un joc de strategie… Ce chin cu benzile magnetice, cu televizorul alb-negru. Dar privind retrospectiv eram cu zece ani înaintea altora și probabil că suntem și acum. De asemenea, era un joc cu masini 2D, treceau din stânga spre dreapta ecranului și aveau obstacole – se putea juca la dublu și a fost unul din cele mai distractive.
TJ: Când preconizezi că vom putea să dăm focul mai mic la oala de sarmale, de pe telefonul mobil, în timp ce suntem în sala de cinematograf?
Dan: Scenariul nu este departe – avem telefoane inteligente, avem electrocasnice inteligente, probabil Samsung sau LG v-ar răspunde că pot face asta astăzi. Practic însă, va mai trece încă o generație pînă vom avea (bani și chef) să adoptăm noile tehnologii la un asemenea nivel. Cei care au vrut să-și ia case inteligente în Pipera au avut surpriza să le găsească fără curent electric.
TJ: Care este personajul preferat din jocul ”Angry Birds”?
Dan: Nu m-am gândit prea bine niciodată, dar nu există decât un răspuns posibil – Mighty Eagle este singurul personaj admirabil 🙂
TJ: Care variantă de Android se va numi, în sfârșit, ”Apple Pie”?
Dan: În cazul Android, probabil după FroYo, Gingerbread, Honeycomb și Ice Cream Sandwich sigur vor rămâne pe „nișa” deserturi. Acum ar putea adopta ironic numele de Pie, dar sigur nu varianta cu mere 🙂 Din cauză de drepturi de autor, nu că nu și-ar dori ei.
TJ: La ce conferință de presă la care ai participat, s-a servit cel mai bun bufet suedez?
Dan: Pentru un pasionat de domeniul culinar nu există mâncăruri mai bune decât cele franțuzești, deci în Provence am mâncat cel mai bine. La un eveniment Orange, evindent. Iar operatorul are un bufet foarte bun și la conferințele din România.
Bufet? A zis cineva bufet și mâncare franțuzească? Mamăăă, ce foame m-a apucat! Domnu Dan, vă rog frumos, fie-vă milă, faceți ceva de mâncare că nu mai pot… Ah, iată că dumnealuiși-a pus șorțul de bucătărie și se apucă de treabă, gătindu-ne niște rețete personale. Iasă vedemmm…
”Ca fel principal vă voi pregăti Piept de rață. Pentru 2 persoane e suficient un piept de rață. Se amestecă într-un vas 2 lingurițe de foi de dafin mărunțite, 2 lingurițe de pătrunjel verde tocat mărunt, un praf de cimbru, doi căței de usturoi tocați mărunt și ceva sare. Cu acest amestec se unge bine pieptul de rață, se acoperă și se lasă la rece (eu l-am lăsat chiar 24 de ore).
Pe grătar iese și mai bine, dar eu l-am făcut în tigaia de teflon, fără adaos de ulei sau unt. Se pune în tigaia încinsă, cu partea cu piele în jos și se lasă între 3 și 5 minute, apoi se întoarce.
Timpul de frigere depinde de grosimea pieptului de rață. Eu am mai făcut câteva crestături și l-am pus înapoi la prăjit, pentru ca să fie puțin mai rumenit, nu în sânge. Se scoate pe un fund de lemn, se taie și se servește cald. E incredibil de gustos și aromat. Poftă bună! ”
Mmmmmm… ce frumos miroaseeee! Și într-adevăr e incredibil de gustos și aromat! Dar să vedem ce bunătate ne mai pregătește Dan:
- Dan Dragomir
- Pieptul de rață
”În continuare, vă voi prepara un delicios Pepene galben umplut. Un pepene galben parfumat se taie în jumătate si se curăță de semințe. Cu o linguriță se scobește o parte din miez, având grijă să rămână min. 1 cm de miez în coajă. Miezul astfel obținut se păstrează pentru sos.
Două cepe tocate mărunt se călesc în ulei de măsline. O ceașcă de orez se fierbe cu 4 cești de apă. Separat, jumătate de kilogram de carne tocată, de preferat miel sau vită, se amestecă cu rozmarin, sare, 20 migdale – de preferință curățate de coajă.
Ceapa și orezul se amestecă peste carnea tocată, se adaugă ghimbir măcinat, busuioc și cimbru. Cu această compoziție se umplu cele 2 jumătăți de pepene galben, se acoperă cu folie și se dă la cuptor pentru circa 30 min.
într-o tigaie de teflon se pune o lingură de unt, iar când s-a topit se adaugă 2 lingurițe de miere și miezul de pepene, se țin la foc mic până se omogenizează. Câteva linguri de sos se adaugă peste pepenele de la cuptor, după ce am îndepărtat folia, și se mai ține circa 4 minute la cuptor.
Se servește fierbinte, cu sos și pătrunjel verde, mentă sau busuioc. Poftă bună!”
Pfuaaaa…. Ce amestec exotic de gusturi și arome! Trebuie să încercați ne-a-pă-rat! Mă duc acușica să gust o porție…
Să vedem acum ce ambianță sonore ne-a pregătit invitatul nostru de azi:
Splendid, dragilor, splendid! Muzică bună, bucate delicioase, toate aici la Cantina Socială! Păcat însă că ziua se apropie de sfârșit… Mulțumim din suflet lui Dan Dragomir pentru onoarea de a fi invitatul nostru azi și vă așteptăm cu drag să degustați din minunatele bucate preparate de dumnealui. Hai, dați năvală și poftă mareeeee!!!
F. frumos articolul, doar o mica observatie: „i Cel mai bun jurnalist-blogger din IT&C – Comunicatii Mobile.( decembrie 2001)” tot in 2011 a fost si cel primit de Revista Comunicatii Mobile
Zoltan despre ăla din 2011 era vorba, am corectat 🙂 Mulțumesc pentru observație! Și poftă mare! 🙂
Multumesc! Mancarea sa fie pe masura poftei! 🙂
pfuaaa…. pepenele acela galben sună taaare bine! mai ales cu explozia de mirodenii din el! da nimic desert? 😦 postim?
[…] Adi Bontea, Dănutz, Georgiana, Cantina Socială, Cora Bogdan, Cosmin Ştefănescu, Cristian Gheorghe, Dr. Lecter, Zacq, LotussArina, Dana […]
🙂 Frumoasă vizită!
Tanti Jeni, ce ne facem? Mi-e un dor de voi… Uf, uf 🙂
Am venit, însă, cu urare. Primiți?
Sărbători liniștite, călduroase și pline de zâmbete să aveți! Să ne auzim cu bine într-un an mai reușit decât toți ceilalți la un loc!
Cu gânduri bune!
Fie ca noul an sa va aduca mai multe impliniri decat v-ati gandit vreodata, mai multe reusite decat esecuri, mai multe bucurii decat necazuri si multe, multe zambete! Sa va amintiti cu drag clipele petrecute alaturi de oamenii minunati, sa uitati de toate supararile, sa fiti sanatosi si plini de viata! Increderea in voi sa va dea forta sa treceti peste toate!