Guest-Star Day: Cireașa Amară

Ufff… Fac eu ce fac și tot din joi în joi ajung pe la Cantină. Sper că nu vă supărați pe mine prea tare, dar uneori se întâmplă niște chestii care oricât aș încerca să le evit, tot mi se întâmplă. Căci așa cum zice un vechi proverb, ce trebuie să se întâmple se va întâmpla atunci când va trebui să se întâmple, ce s-a întâmplat trebuia să se întâmple atunci când s-a întâmplat și ce se întâmplă acum trebuie să se întâmple pentru că se întâmplă acum. Știu, n-ați înțeles nimic, dar nu vă faceți probleme. Important că am ajuns într-un suflet azi la Cantină că mi-am adus aminte că e joi și trebuie să sosească invitata de azi la Guest-Star Day. Ah, am ajuns la țanc! Pentru că iată, tanti Jeni și Miruna tocmai o întâmpină pe draga noastră invitată! Doamnelorrr și domniloooorrrr! Aplauze și urale pentruuuu.. Cireașaaaa Amarăăăă!!!! Ei, da! Nu știu de ce își zice ”amară” Cireașa asta pentru că are un zâmbet chiar foarte dulce și chiar este o persoană dulce, în general. ” Vai, mi s-a părut atât de tare contrastul dintre dulce si amar, încât m-am regăsit imediat în el. Iar viața mea chiar este ca o dulceață de cireșe amare… Și-o povestesc pe blog cum mă pricep mai bine…”, ne explică dumneaei. Dar hai să vedem cum se descrie ea vizitatorilor de azi ai Cantinei Sociale: ” Mă numesc Laura Vâlciu și sunt o Cireaşă când Dulce, când Amară, zisă ocazional şi Bibo (foştii colegi de liceu ştiu de ce !), sensibilă şi sufletistă, cu capul pe la stele, temperamentală şi justiţiară, dilită la matze, greu de înţeles uneori, foarte predictibilă alteori (ochii o trădează!), căreia îi place să se joace cu minţile oamenilor şi să nu fie în rând cu restul lumii, clăpăuga, zăludă, oarecum filosoafa şiii, mai presus de toate, blondă ! Doamne, ce combinaţie a ieşit ! J Deși în acest moment nu mai sunt blondă la păr, am rămas o blondă în suflet.

Trebuie să mai spunem despre Laura că actualmente se ocupă de marketing online la o agenție de profil și scrie, atunci când are ocazia pe BLOGUL personal de Cireașă:  ”M-a chinuit gândul de a-mi face un blog câteva luni bune. Am creat strategii de comunicare online (defectul meseriei!), am răscolit netul în căutarea layout-ului perfect, am cochetat cu platforma WordPress, dar nu prea m-a prins… Apoi, la început de decembrie, 2009, in concediul dintre 2 joburi, m-am așezat la măsuța de scris și am compus primul post. Eram relaxată…”, ne mărturisește Laura. Menționăm de asemenea, colaborarea Cireșei Amare cu proiectul ”Blogosphera”, acolo unde dumneaei recenzionează uneori bloguri.

Eiii, dar să vedem ce ne dezvăluie invitata noastră despre latura ei culinară și despre alte pasiuni ale dumneaei, în urma interviului de la obișnuita cafeluță servită la măsuța d ela bucătărie, în compania lui tanti Jeni:

T.J.: Ce desert cu cireșe preparat de mama ta îți place foarte mult?

Laura: Mama mea, cel mai şmecher bucătar de pe planetă, nu prea face deserturi… Nah că o dau în vileag! Si-atunci trebuie să mă reorientez, căutând şi încercând prin magazine/restaurante/baruri tot felul de combinaţii cu cireşe, unele mai sănătoase ca altele (se ştie!). Mi se întâmplă deseori să aleg această aromă inconfundabilă în defavoarea altora, la fel de tentante… Că deh, pofta-i mare şi de nestăpânit!

T.J.: Cât de des te cocoțai în cireși la cules în copilărie?

Laura: În stilul meu caracteristic, nu mă urcam eu în cireşi când eram copilă, ci îi puneam pe alţii! 😀 Că doar aşa îi şade bine unei Cireşe Amare cu pieliţa fragilă… Acum, fie vorba între noi, eu n-o înţeleg p-asta cu cocoţatu’! E greu tare să faci slalom printre crengi, poţi să aluneci şi să te trezeşti cu ochii la stele, trebuie să dai dovadă de multă agilitate… Nu toţi ne-am născut Tarzan, chiar dacă e nasol să rezişti tentaţiei unui mănunchi de fructe dulci şi cărnoase. Trecând de la una la alta, tocmai mi-a venit în minte imaginea unui cireş înflorit… Cum să nu te minunezi?

T.J.: Ce preferi: picnic romantic, în aer liber,  cu șampanie și copănele de pui sau cină romantică la un restaurant luxos?

Laura: Dacă zic un picnic cu cheeseburgeri şi gyros într-un restaurant de fiţe, se pune?! Nu, glumesc… Incerc să mă gândesc în ce locuri îmi place să fiu dusă pentru a savura o mâncare bună şi-mi dau seama că acest aspect contează mai puţin, atâta timp cât sunt cu o persoană care se pricepe să-mi gâdile codiţa sensibilă de Cireaşă… Iar asta presupune să-mi cunoască gusturile şi să ştie că pot face pe mofturoasa, însă, pe bună dreptate, uneori… Si nu e de glumit! Dacă papilele mele gustative nu primesc ceea ce-şi doresc în momentul respectiv, orice urmă de romantism dispare…

T.J.: Câte kilograme de cireșe încap în portbagajul unui Ford Fiesta?

Laura: Ei bine, da! La asta chiar că nu m-am gândit niciodată… Intotdeauna am crezut că este de la sine înţeles: într-un Ford Fiesta verde turbat nu încape decât o singură Cireaşă, roşie ca focul… Una şi buna, zic! Si nu în portbagaj, ci eventual pe bancheta din spate… Să ne revenim, totuşi, şi să tratăm această problema cu seriozitate! Bibi, căci despre ea e vorba, este caldă şi primitoare. Ea acceptă să-i treacă pragul cireşe dulci sau amare, piersicuţe, mere şi pere, caise, struguri şi tot aşa, în diverse cantităţi… Are o problemă cu pepenii! In lumea fructelor, aceştia sunt echivalentul bizonilor din regnul animal… O ia la sănătoasa ca nebuna când întâlneşte vreun pepene mai necopt…

T.J.:Ce înseamnă Google pentru tine: prieten sau instrument pentru munca ta?

Laura: Google este un adevărat mod de viaţă… Cum? Nu ştiaţi asta?! Ba cred că da! Google este prietenul tuturor pentru că ne ascultă doleanţele şi „returneaza” cuvintele potrivite, astfel încât să putem utiliza informaţiile respective în avantajul nostru sau nu… Pentru mine, El (blasfemie!) reprezintă atât un mod de a-mi câştiga existenţa, cât şi un instrument extrem de complex care-mi satisface până şi cele mai ascunse curiozităţi. Daaar, nu de puţine ori, Google îmi este şi duşman, că doar nimeni nu este perfect, iar acest lucru poate fi confirmat de colegii mei de birou care mă aud blagoslovindu-l frumos… Ce cuvinte folosesc şi eu! 😀

T.J.: Cât de mult îți place să citești? Ce cărți ai pe noptieră în momentul de față?

Laura: Pe lângă muzică, cititul mi se pare o chestie fabuloasă pentru că te scoate din realitatea apăsătoare şi te poartă într-o lume în care orice este permis şi posibil. Dacă înainte eram avidă după poveşti cu Feţi şi Ilene, acum mi-am pierdut exerciţiul lecturii… Să-mi fie ruşine şi să trec la colţ 5 minute! Din păcate, timpul meu se umple cu activităţi care mai de care, în detrimentul cărţilor ce aşteaptă încă să fie devorate. Si dacă tot am ajuns la capitolul ăsta, aş face bine să răspund şi la cea de-a doua întrebare. Maestrul Carlos Ruis Zafon şi al său „Jocul îngerului” tronează de-o bucată bună de vreme pe noptiera mea, dar nici că mă îndur s-o termin mai repede… Citesc câteva pagini şi o las, ca să păstrez vraja cât mai mult… Unele pasaje din această carte (prietenii mei de pe Feisbuc ştiu care…) m-au bulversat complet… Atât!

T.J.: Să zicem că mâine primești ca task de la locul de muncă promovarea on-line a unui sex-shop. Cum ai proceda?

Laura: Uuuh, kinky question! Păi, aş proceda ca la orice campanie online care se respectă… Aş începe cu un research extins ca să aflu cine mă concurează în mod direct şi cu ce, apoi aş încerca să creionez un profil al perver…, pardon consumatorului, iar pe baza informaţiilor obţinute aş pune la punct o ditai strategia (da, mărimea contează!). Cum Google iz my one & only, aş alege să mă promovez în faţă şi în spate, cu un mesaj când mai puternic, când mai soft. Ulterior, aş măsura rezultatele şi aş optimiza acolo unde se simte nevoia mai acut… E bine? 😀

Eiiiii, cred că s-a descurcat foarte bine Cireașa noastră dragă, iar acum, cu zâmbetul pe buze, își pune șorțul de bucătărie și ne va prezenta câteva bunătăpți delicioase. Suntem numai ochi și urechi!

” Pentru început, vă voi prezenta o supă de cireșe, bună și răcoroasă, foarte potrivită pentru zilele călduroase de vară care vor veni.  Această supă de cireșe va fi un motiv să vă răcoriți mâncând și să încercați și altfel savoarea cireșelor.

Ingredientele folosite sunt:  750 de grame  de cireșe, două linguri de făină, zeama de la o lămâie, patru linguri de zahăr, 150 de mililitri de iaurt natural și sare după gust. După ce spăl cireșele, le scot sâmburii și le pun să fiarbă în 2 litri de apă rece, timp de 10-15 minute, cu două linguri de zahar și puțină sare; apoi amestec făina cu restul de zahăr, iaurtul și zeama de la lămâie  și o torn în supă, amestecând să nu se facă cocoloașe. Mai las la fiert cât să dea în două clocote și apoi se lasă la răcit. Se servește rece. Poftă bună!”

Mmmm, abia aștept să se răcească să pot gusta și eu un castronaș! Tot e cald afară azi, deci s-a nimerit la fix cu supica asta delicioasă! Miam-miammm… Dar ce –o fi la felul doi? Ia să vedem…

”La felul doi vă voi prepara o delicioasă musaca de cartofi. Pentru 1Kg de cartofi, folosim 500 gr carne tocată , 4-5 ardei kapia, 2-3 cepe, 1 cutie ciuperci, gulyas, sare, piper, maghiran, pătrunjel verde, cașcaval, smântână.

Cum se face: prindem curaj, luăm cu încredere ceapa, o tăiem mărunt și o călim în tigaie cu vreo 50 ml ulei de gătit, apoi adăugăm carnea măcinată și o călim cu încredere mai departe adăugând după gust sare și piper. Se adaugă apoi ciupercile feliate și circa aproximativ în jur de 1 lingură mare de pastă de gulyas dulce. Buuunn! După ce totul pare călit, adăugăm apă atât cât să treacă peste amestecul din tigaie cu 1 deget (lățime nu lungime) și fierbem sub capac totul până observăm cu interes că amestecul din tigaie se înmoaie. Ne desfătăm puțin cu mirosul foarte frumos și apetisant, apoi se adaugă ardeii kapia tăiați felii, pătrunjelul verde tocat și maghiranul. Se mai lasă până dă în clocote și se ia apoi de pe foc.  Între timp, într-o oală cu apă și sare se fierb cartofii în coajă. Cașcavalul îl tăiem bucățele sau îl răzuim după plac sau bună dispoziție. Acum le punem pe toate la un loc pentru a întregi capodopera …. Într-un vas termorezistent uns cu ulei de gătit  așezăm un strat din cartofii fierți și apoi decojiți și feliați, un rând de carne cu sos, cașcaval și iar cartofi. Și tot așa mai departe. În timpul acesta fredonăm un cântecel vesel. Prinde bine.  Ultimul strat va fi de cartofi peste care vom pune smântâna și cașcavalul care așteptau cuminți pentru a întregi capodopera. Punem totul la cuptor  și așteptăm cuminți vreo 20 de minute.  Gataaa!!! Serviți fierbinte și puteți să mai adăugați smântână peste porția din farfurie. Poftă bună!”

Ahhh, ce musaca delicioasăăă! Îți vine să te lingi pe degete nu alta! Deja m-am așezat la coadă cu un platou, sper să primesc cea mai mare porție, că deja mor de foameee… Mai bine mă gândesc la desertul făcut de Laura… ce-o fi oare?

Pentru desert,vă prezint rețeta mea preferată de dulceață de cireșe amare.

Ingrediente:  un kilogram și jumătate de zahăr, un kilogram și jumătate de cireșe amare, zeama de la o lămâie, 1 plic de zahăr vanilat. Mai întâi spăl bine cireșele,  îndepărtez codițele și sâmburii, apoi le amestec cu zahărul, punându-se la fiert într-o oală la foc mic. După ce începe să fiarbă, dau focul mai tare și apuc oala de toarte, scuturându-o fără a amesteca cu lingura, astfel încât să nu se prindă dulceața. Când începe să se lege,  adaug zeama de lămâie și se mai dă într-un clocot. Se ia apoi oala de pe foc, se toarnă conținutul într-un vas termorezistent și se lasă să se racească. Apoi se pune in borcane, se leagă sau se capsează și se pun la păstrare în cămară. Se servește simplă sau cu clătite, orez cu lapte, papanași prăjiți și stropiți cu smântână.

Daaaa.. papanaaaași! O să o rog pe tanti Jeni să facă acum câțiva pentru a ne delecta așa cum se cuvine cu dulceața aceasta bună, bună de tot!

Dar să vedem ce ne propune Cireașa noastră dragă pentru ambient muzical:

”Depeche Mode – Personal Jesus : Pentru că mă obsedează în ultimul timp, pentru că mă uluieşte, pentru că este un oldie mai mult decât goldie (iar Cireaşa nu se încurcă cu muzica de slabă calitate!) şi pentru că „jesus” este cel mai folosit cuvânt din vocabularul meu la ora actuală (nu întrebaţi de ce!)…

Snow Patrol – Chasing cars: Pentru că mă face să suspin de dor, de nostalgie, de agonie şi extaz în acelaşi timp, pentru că îmi place să vânez maşini la fel de mult cum îmi place dulceaţa de cireşe, pentru că e aproape de ce vrea sufleţelul meu…”

Excelent! Ufff… ce păcat că am ajuns la final… Mulțumim din suflet invitatei noastre de azi pentru ziua minunată de azi și pentru faptul că a dovedit că este o Cireașă Dulce și nu Amară și vă invităm șu pe voi, dragii nostri să vă delectați alături de noi de bunătățile pregătite de dumneaei. Hai, ce mai așteptați? Dați năvală și poftă mareeee!!!

7 Responses to Guest-Star Day: Cireașa Amară

 1. racoltapetru6 spune:

  Un spirit gazetaresc adorabil si un subiect contemporan.Toata aprecierea!

 2. April spune:

  Uite cum Floarea de Cires ajunge sa-si vizualizeze viitorul, ceea ce urmeaza a fi, o cireasa…amara, dulce, n-are importanta.
  Meniul pe masura frumosului nume, iar ambianta DIVINA, a doua piesa m-a cucerit pe deplin!
  Felicitari, Cireasa Amara!

 3. Florina spune:

  o cireaşă de fată! o soră geamănă n-are, să le facem cerceluş? 😀
  şi acum aş dori, dacă se poate, să-i zicem supei de cireşe compot special din aceleaşi fructe. nu de alta, dar eu nu pot asocia supa cu zahărul. 😦

 4. Georgiana spune:

  mai e ceva din musacaua aia sau am ajuns prea tarziu?

 5. zyku_007 spune:

  sal.
  Ok.de mancat,mancam,dar?…..de beut ,ce bem?
  Fain,tare.
  BRAVO!!!

 6. Mari spune:

  Ce spui de o ciresata?? :))

 7. […] Aplauze prelungite și ovații pentruuuuu:  Alexandra ( Grădina Visată),   Lucia Verona,  Dan Iancu,  Angela Tocilă, Ivona Boitan, Mihai Bădică, Iulia Mihai, Matilda,  Siriuss Sebra, Nuami Dinescu,  Bogdana Pascal, Monica Ramirez, Mona Ardeleanu, Anastassia, Laura Sava, Irina Băcăoanu, Cristian Gheorghe, Doru Șerban, Delia Grigoroiu, Candice Luana Dragotă,  Alina Bălan, Chinezu, Simona Rădoi, Laurențiu Matache ( Pixelul Albastru), Ratatouille ( Coolnewz), Lorena Lupu, Raluxa, Miruna Siminel, Mihaela Luca, Adrian Rafail, iYli, Alina Popescu, Eugen Istodor, Ionuț Oprea ( Clickio), Teodora Rogobete ( Teo s Kitchen), Prințesa Brianna Caradja, Cireașa Amară ( Laura Vâlciu)!!! […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: