Borș rusesc

Păi, situația e în felul următor: jucătorii ruși de hochei preferați ai lui tanti Jeni sunt în mare suferință: micuțul Malkin nu a mai produs nimic și echipa lui de pinguini au pierdut ultimul meci cu 5-0, iar Alex Ovechkin, căpitanul celor de la Washington e accidentat. Drept pentru care, tanti Jeni s-a gândit azi, pentru a-i îmbărbăta un pic, să elaboreze niște borș rusesc.  Curat elaborare, monșerilor! Ia fiți atenți: la 500 grame de carne de vită cu os mai intră în combinație 500 grame de sfeclă ( osul de vită și sfecla sunt foarte importante pentru aroma ciorbei), o ceapă, trei cartofi, trei morcovi, o roșie, o țelină, un sfert de varză albă, 1 cățel de usturoi, o rădăcină de pătrunjel, 200 grame de sos tomat, o lingură de oțet, una de sare, o lingură de zahăr, sare, ulei, și niște smântână. Off, deja am obosit! Vedeți ce complexă e?

 Așaaaa… Carnea de vită se spală și se pune la fiert. Cam în 3 litri de apă cu puțină sare. Fiertul ăsta durează cam o oră jumate, exact cât să vedem un film. Aaaa, dar ce credeți că avem timp de văzut filme? Nuuuuu…. Pentru că între timp se taie ceapa mărunt și se sotează, impreună cu rondelele de morcovi, țelină și rădăcină de pătrunjel, până toate  acestea se înmoaie. Eh, parcă ar rămâne de văzut măcar un episod din ”Heroes”, că tocmai am făcut rost de subtitrare… În fine. După ce carnea s-a fiert, se curăță de pe os și se taie bucățele. Mulțumim frumos osului și îl pasăm cățelului Dowgird care scheaună la ușa cantinei, de poftă.  Ronțăială plăcută, Dowgird! Vezi pe unde-l îngropi, după aia! Să revenim: se pune carnea înapoi în oală împreună cu legumele și lăsăm din nou la fiert. Acum trecem la doamna sfeclă pe care o fierbem separat și o tăiem cubulețe. O prăjim apoi cu puțin ulei, vreun sfert de oră, după care adăugăm sosul tomat pe care l-am dizolvat într-o cănuță cu o lingură două din fiertura de carne. Se mai adaugă lingura de zahăr și de oțet, se amestecă bine și cînd totul e omogen adăugăm amestecul de sfeclă în oala în care fierbe borșul. Pfuaaa… nu știu cum reușește tanti Jeni să facă totul corect că eu mă încurcam până acum. Stați că nu s-a terminat! Păi cartofii? Cartofii se taie cubulețe și se pun în oală împreună cu varza tocată. Mai lăsăm la fiert totul cam o oră și apoi, faza finală în sfârșit, adăugăm cu grație usturoiul zdrobit și roșia curățată și tăiată mărunt. Mai lăsăm zece minuțele la fiert și e gata! Ce, credeați că se mănâncă imediat? Noooo… Pentru rezultate maxime, borșul trebui lăsat să se așeze vreo 3 sau 4 ore. Se încălzește și se servește cu smântână, în acorduri de balalaică. Dacă nu aveți balalaică puteți pune un CD cu Corul Armatei Roșii. Efect garantat! Ei, da, pentru cunoscători merge și o vodcă mică înainte, pentru atmosferă și deschiderea apetitului. Pfiuuu… cam asta e cu borșul rusesc de azi, sper să vă placă!

Trecem acum la departamentul deserturi, acolo unde mânuțele delicate ale Mirunei tocmai pregătesc niște minunați colțunași cu gem de prune. Pentru asta, dulcea noastră colegă a folosit niște foi de plăcintă și, evident, gem de prune. Aluatul se decongelează și se taie în formă de pătrate. În mijlocul fiecărui pătrat se pune o linguriță de gem de prune, se împachetează și se presează ușor. Apoi se pun într-o tavă și se bagă la cuptor cam 25 de minute. Apoi se pun pe un platou să se răcească. Simplu și gustos!

Cam asta e pentru azi! Vremea se răcește și ciorbica asta e tocmai bună. Iar colțunași… mmmm, dulci și savuroși! Poftă mare tuturor!

Anunțuri

5 Responses to Borș rusesc

  1. viatanomada spune:

    Tocmai m-a prins ploaia in parc,o portie de bors e numa’ numa’ si mai stau un pic si langa cuptor sa ma incalzesc.Afurisita vreme ,brusc s-a innorat si a inceput sa ploua,aproape ca mi-a compromis laptop-ul,asa ca vin repede la Cantina!

  2. viatanomada spune:

    ..brava,bre,ma tii la moderare…………

  3. viatanomada spune:

    gresii si io bre,da frig nu vazui ce adresa am pus,ufffff

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: