Premiu. Moși. Poale-n brâu

Așaaa… Prietena noastră Virgil i-a oferit ieri lui tanti Jeni premiul ”Superior Scribbler Award” pentru faptul că dumneaei face mâncare după rețete scrise corect. Mulțumim Virgil! Pentru că acest premiu pentru corectitudine trebuie dat mai departe, am făcut o ședință fulger aici la cantină și ne-am hotărât să-l oferim și noi tuturor celor din blogroll-ul nostru, pentru că toți, fără excepție, sunt corecți în ceea ce fac și spun, că doar de aia îi iubim! Felicitări dragele și dragii noștri! Iată deci premiul:

Pentru că mai sunt doar șase zile  până la deschiderea Olimpiadei de iarnă  de la Vancouver, azi dimineață, la cafea și la tradiționala omletă, am vizionat pe DVD împreună cu tanti Jeni și Miruna filmul ”Miracol pe Gheață” ( ”Miracle” ) în care este prezentată colosala și istorica performanță a echipei de hochei a USA, formată din niște cvasinecunoscuți, care a reușit să câștige medalia de aur după ce a trecut în semifinale de invincibila echipă a URSS. Vă recomand cu căldură acest film, chiar dacă nu vă pricepeți sau nu vă place hocheiul, pentru că este o lecție extraordinară de viață, dăruire de sine, voință și angajament. Eu l-aș propune ca vizionare obligatorie pentru toți antrenorii și sportivii de la noi, poate le mai schimbă mentalitatea. În fine.

Fraților, azi sunt ”moșii”! Nu știați? Ei, bine tanti Jeni știe. Drept pentru care, împreună cu Miruna s-a apucat să facă tradiționalele poale-n brâu, care în Moldova sunt preparate tradiționale în această zi specială.

Poalele astea-n brâu se compun din aluat și umplutură. Pentru umplutură folosim: 500 g brânză de vaci frământată, 3 ouă, 2 linguri zahăr cu vanilie, coaja rasă de la o lămâie, 50 g stafide, 1 pahar lapte și puțină sare.  Pentru aluat se folosesc: 500 g făină, 2 linguri ulei,  4 gălbenușuri , 100 g smântână, 20 g drojdie, 300 ml lapte, jumătate de linguriță de sare și 100 g zahăr. Pentru prepararea aluatului se dizolvă drojdia în laptele călduț, se adaugă câteva linguri de făină, se amestecă și se lasă compoziția să crească într-un loc cald. Se freacă gălbenușurile cu zahărul și sarea până se fac spumă și apoi se adaugă drojdia și făina și se amestecă. Se frământă acest aluat aproximativ 20 de minute și apoi se adaugă uleiul. Aluatul trebuie lăsat apoi o oră să crească, după care se întinde o foaia de plăcintă, nu foarte subțire, care se porționează apoi în pătrate mici. Acum se prepară umplutura: brânza de vaci se amestecă cu zahărul vaniliat, ouăle, stafidele, coaja de lămâie și laptele se porționează și se pun cu lingura în mijlocul fiecărui pătrățel de aluat, care se împachetează prin unirea celor patru colțuri. Aici la împachetat, Miruna e specialistă, poalele astea arată ca niște adevărate ”origami”. Buuuun.. Se pun apoi poalele-n brâu într-o tavă unsă și se bagă la cuptorul încins pentru vreo trei sferturi de oră. Mmmm… miroase excelent! Tanti Jeni le pune apoi pe un platou și le servește calde împreună cu iaurt rece de casă, făcut și oferit în ulcele de lut. Irezistibil!

Vă așteptăm așadar la poale-n brâu și iaurt rece și gustos! Eu sunt prin curte, mai sparg gheața pe potecă și dau jos țurțurii, pricaz de la tanti Jeni. Poftă bună!

Anunțuri

6 Responses to Premiu. Moși. Poale-n brâu

  1. Ha Ha! La placinte inainteeee! Am plecat, ne vedem la cantinaaaa!

  2. matilda spune:

    Mmmmm, poale-n brâu. Nici nu ştiu dacă am mîncat vreodată. Sigur însă am auzit că sunt grozave… Poate mă aventurez şi eu într-o zi să fac ca tanti Jeni.

  3. lacina spune:

    cred ca azi ai ce munci la dat zapada din fata cantinei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: