Pui cu smântână. Cremă

Of, ninsoarea asta… îmi induce o puternică stare de melancolie și îmi paralizează toate simțurile, și…. Am stat toată dimineața în pat privind cum ninge liniștit și ascultând muzică de Bach. Efectul este senzațional… Fulgii de zăpadă căzând ușor în acordurile orgii, ca într-o procesiune divină, cerească, nepământeană…. Să încercați și voi. Evident, foamea m-a împins afară din casă din nou și a trebuit să-mi croiesc drum prin zapada de pe trotuar să ajung la cantină. Am ajuns sleit de puteri și aproape înghețat de frig ( de, dracu m-a pus să nu-mi iau puloverul ăla mai gros de lână ?) dar am fost resuscitat repede de cafeluța pregătită de tanti Jeni. Off, cafeluța asta a dumneaei provoacă dependență. Micii chinezi, chiriașii lui tanti Jeni din butoiul cel vechi pentru varză, s-au apucat cu hărnicie încă de dimineață să curețe curtea și împrejurimile cantinei de zăpada căzută de aseară, drept pentru care tanti Jeni le-a oferit câte o cană cu ceai verde, că vin fiert ei nu prea servesc așa de devreme, mai ales că mergeau pe șantier. Am învățat și eu de la ei că la mulțumesc în chineză se zice ” Xie xie”. Cățelul Dowgird stătea mititelul în cușcă și dormita pe păturica aceea pufoasă pe care i-a pus-o Miruna drept culcuș de iarnă, să nu înghețe ” pufulețul ăsta urechiat” cum îl alintă ea. E atât de bună Miruna… un suflet cald, blând și liniștit. În fine, iar cad în visare și melancolie. Să ne trezim așadar și să vedem ce avem azi în meniu.

Păi, tocmai mă uit la tanti Jeni cum pregătește un pui cu smântână. Delicios! Voi ce ziceți? Dumneaei și-a pus azi la pick-up un disc cu Debussy, tocmai ascultă ” Dansul fulgilor de nea” că e de sezon. La 200 de grame de piept de pui mai intră două linguri de ulei, trei linguri de smântână, niște făină, mărar, sare și piper, precum și vreo 50 de mililitri de supică de pui, că tanti Jeni a făcut și din asta mai devreme, știți voi, agentul termic hrănitor…

Așșaaaa… În acordurile de pian ( acum se cântă ”Claire de Lune”…), tanti Jeni taie fâșii pieptul de pui în bucățele de un centimetru lățime și vreo 5 centimetri lungime ( i-am măsurat eu.. știți ce precizie are TJ?). Bucățile acelea se dau puțin prin făină și apoi se pun în uleiul încins până se rumenesc un pic. Se scurge din vas uleiul rămas ( e important, altfel riscăm să se taie smântâna) și apoi se adaugă supica, se lasă la fiert vreo 3 minute și apoi se adaugă smântâna. Se amestecă încontinuu vreo 2 minute, se pune mărar, sare, piper și se ia apoi de pe foc. Să vă spun că miroase bestial? Nu vă spun. Eu îmi fac de treabă cu mămăliguța (da, chiar mă pricep, nu vă speriați), pentru că acest pui cu smântână se servește cu o porție fierbinte și aurie de mămăliguță.

Booonn. Mirunica e un pic roșie în obrăjori acum pentru că nu a rezistat și s-a jucat cu flocosul ăla mic de cățel: s-au alergat prin toată curtea. Nice! Acum și-a pus șorțulețul cel roz și se apucă să ne facă desertul: cremă de ciocolată albă. La 300 de grame de ciocolată albă, Miruna mai folosește o lămâie, patru albușuri de ou și 150 de militri de smântânică. Ciocolata se topește în bain-marie, apoi se dă de pe foc și se amestecă pentru a se răci un pic. După aceea se adaugă smântâna. Separat, albușurile  se bat spumă și se adaugă în crema de ciocolată, amestecând bine până se omogenizează. La final se adaugă puțin câte puțin coaja rasă și zeama de lămâie, amestecând încontinuu. Crema se pune în cupe și se lasă în frigider. Mmmmmmmmmm… ce arooomăăă….

Petru cei care vin înghețați la cantină avem vin fiert cu scorțișoară, ceai de fructe de pădure, sau pentru cei doritori de senzații tari, țuică fiartă cu piper. Hai că mai e puțin și vine Crăciunul. Poftă mare!

Anunțuri

10 Responses to Pui cu smântână. Cremă

  1. Nik26 spune:

    Cu Claire de Lune m-ai intors si pe mine in timp cu gandul… 🙂 Iau o gura de vin sa-mi revin! 😉

    • cristiangheorghe spune:

      @nik26: da, Claire de Lune e o piesă superbă… Știi doar că tanti Jeni e o romantică incurabilă. Să ne spui ce bunătăți vei pregăti de Crăciun! Abia îl așteptăm!

      • Nik26 spune:

        Nu pregatesc ceva special de Craciun! :b Fructele si legumele proaspete raman baza la mine! 😀 Cred ca voi veti avea insa masa plina! 😉

  2. viatanomada spune:

    pui cu smantana n-am mai mancat de cand eram copil(pregatit de o prietena a mamei-care mi-a dat si vin …)iar o crema de ciocolata alba asa buna doar la Peach am mai gasit,merci

    • cristiangheorghe spune:

      @viatanomada: eheee… cred că mâncarea, în general, era mai savuroasă în copilărie.. descoperirea primelor arome… gusturi… Da, și primul pahar de vin 🙂 Ciocolata albă e într-adevăr un deliciu. Te rog să mai servești, e destulă 😉

  3. mamica_de_sebastian spune:

    Mai aveti pui cu smintina??Da niste galusti de faina n-ati facut??Tare mi-a facut pofta poate fac in weekend.

    • cristiangheorghe spune:

      @mamica_de_sebastian: Mai avem, mai avem, poftește te rog! 🙂 Mămico, neapărat să faci și tu ăn weekend! Să ne spui și nouă cum a ieșit!

  4. Pataphyl spune:

    Săr’mîna Tanti Jeni, m-o dat Gheo dispărut, nici vorbă, am cam avut treabă, iar pe aici au prostul obicei să-ți ceară să muncești, dar și bunul obicei să te plătească corect, bine și la timp. Prin timpul liber m-am mai zbenguit electoral, așa nebunie mai rar, vreau să zic că mai rar ca Olimpiadele căci se întîmplă la 5 ani. Cam lung, prelungiri, renumărări de departajare, dar m-am distrat.

    Trecînd la treburi serioase, bună ideea cu puiul cu smîntînă, coincidență, am gătit și eu așa ceva azi 16 decembrie! Cu o mică dar esențială deosebire, eu l-am făcut à la Moldave: iau o ceapă zdravănă, o mărunțesc și o călesc în unt, pînă se simte bine, gălbioară-aurie, sting cu supa, în continuare acționez exact ca matale. Poate mărar să pun mai mult… A, și mie-mi plac și pulpele de pui bine rumenite. Vara e mai fain că nu-i nevoie să prăjesc carnea în ulei, ci o pîrpolesc pe grătar cu focul foarte iute, arsura dă un gust nemaipomenit.

  5. cristiangheorghe spune:

    @pataphyl: bine ai revenit! Da, ne făcusem griji pentru tine și trebuie să recunoaștem că serile de hochei sunt mai sărace fără comentarile tale 🙂 E bine că ai muncit și ai fost remunerat corespunzător. Te sfătuim să vii degrabă cu banii în România de Sărbători să ne mai crești și nouă PIB-ul și să mai scadă dolarul american cu vreo sutime de miime de cent datorită contribuției tale. Rețeta ta este excelentă, nuș de ce TJ nu a folosit ceapa ieri, probabil avea programare la control stomatologic și nu vroia să îi strice seara dentistului… Deși mie-mi place mirosul de ceapă, dar în fine. Rețetele moldave rulz, prietenii știu de ce 😉 Te mai așteptăm pe la noi!

  6. pataphyl spune:

    S-avem pardon, ori pui cu smîntînă, ori hochei 🙂 Acuma mă uit la Pinguini care joacă peste gîrlă, e 1:1 la prima pauză… în fine, mai e pînă la playoffuri, după anul nou începe marea cafteală finală la football (american, firește), am să-ți spun ce se întîmplă în Superbowl!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: